maso
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Na letisku zaistili viac ako 80 kg nelegálneho mäsa a mliečnych výrobkov

BRATISLAVA / Od začiatku roka sa snažili celkom 14-krát prepašovať na Slovensko cez bratislavské letisko viac ako 80 kíl mäsa, mäsových a mliečnych výrobkov. Na územie EÚ ich chceli doviezť vo väčšine prípadov občania z Ruska, Ukrajiny a Macedónska.

S dovozom tovarov živočíšneho pôvodu z krajín mimo EÚ sa colníci na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika stretávajú pravidelne. Snahy o nezákonný dovoz majú z roka na rok stúpajúcu tendenciu.

​Od začiatku tohto roka zaznamenali 14 prípadov nelegálneho dovozu mäsa, mäsových a mliečnych výrobkov v celkovej hmotnosti 81,75 kg. Z toho len za uplynulý mesiac zaistili viac ako 37 kg surového mäsa a výrobkov z neho.

Riziko chorôb

Podľa nariadenia Európskej komisie o dovoze osobných zásielok výrobkov živočíšneho pôvodu z roku 2009 nie je dovolené ich prepustiť na územie únie z dôvodu rizika zavlečenia rôznych nebezpečných chorôb. Zaistený tovar preto colníci odvážajú do spaľovne, kde sa likviduje. Cestujúci, ktorý takýto tovar prepravoval, znáša všetky náklady spojené s likvidáciou vrátane blokovej pokuty za colný priestupok.

Povolený dovoz

Do EÚ môže cestujúci doviezť zásielky mäsa a výrobkov z nich, len ak pochádzajú z Faerských ostrovov, Grónska alebo Islandu a ich hmotnosť nepresahuje 10 kilogramov na osobu. Rovnako aj ryby – čerstvé vypitvané, sušené, varené, solené alebo údené – a určité mäkkýše, ako napríklad garnáty, homáre, neživé mušle a neživé ustrice. Celková hmotnosť na osobu však nemôže presiahnuť 20 kg. Na osobnú spotrebu môže cestujúci priviezť aj živé ustrice, mušle a slimáky, v hmotnosti maximálne 2 kg na osobu. V prípade, že pochádzajú z Faerských ostrovov, Grónska alebo Islandu je limit zvýšený na 10 kg.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Z uvedených pravidiel sú však vyňaté niektoré výrobky ako napríklad – výťažky a koncentráty z mäsa, olivy plnené rybami, potravinové doplnky v balení pre konečného spotrebiteľa, cestoviny a rezance nemiešané s mäsovým výrobkom ani ním neplnené, polievkové bujóny a príchute v balení či potravinárske výrobky, ktoré neobsahujú žiadne čerstvé alebo spracované mäso. Pre určité chránené druhy môžu platiť ďalšie obmedzenia. Napríklad na kaviár jeseterových rýb sa vzťahuje hmotnostný limit maximálne 125 g na osobu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices