May
Doterajšia premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union-EP.

Nad brexitom stále visí otáznik. Theresa May chce opätovne hlasovať

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May chce, aby parlament opäť hlasoval o brexitovej dohode. Predložiť ju chce prvý júnový týždeň. Po jej jednaní s lídrom opozičných labouristov Jeremym Corbynom, o tom podľa miestnych médií informoval úrad May.

Rozhovor medzi May a opozičným lídrom, ktorí zatiaľ márne hľadajú kompromis zaisťujúci schválenie zmluvy o vystúpení z EÚ, označil hovorca premiérky za „užitočný a konštruktívny.“ Zámerom May je vyjednať s opozíciou podmienky odchodu Británie z EÚ tak, aby v Dolnej snemovni získala podporu väčšiny poslancov.

Britský premiérka chce mať podporu zaistenú do začiatku júna, aby mohla prvý júnový týždeň nechať hlasovať o zmluve parlament. „Je nevyhnutné, aby sme to urobili v tomto termíne, pokiaľ má Spojené kráľovstvo odísť z EÚ pred letnými parlamentnými prázdninami,“vyhlásila Theresa May po rokovaní s lídrom britskej ľavice.

Rokovanie s labouristami bude podľa Downing Street pokračovať 15. mája so snahou nájsť finálny kompromis. May je podľa médií ochotná pristúpiť na niektoré labouristické požiadavky a umožniť dočasné vytvorenie colnej únie medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou. K myšlienke nového referenda, ktorú podmieňuje svojou podporou značná časť labouristov, sa ale premiérka zatiaľ stavia s odporom.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Dohodu o vystúpení z únie poslanci odmietli už trikrát, no počet odporcov sa postupne znižuje. Pokiaľ bude zahŕňať kompromisy s labouristami, bude proti nej zrejme hlasovať nemalá časť konzervatívcov Theresy May.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices