Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union- EP.

Donald Trump pribrzdil v spore s Európskou úniou. Odložil zvýšenie ciel na dovoz automobilov z únie

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump pribrzdil v spore s Európskou úniou. Po radách svojich poradcov odložil zvýšenie ciel na dovoz automobilov z únie do Spojených štátov o polroka. Akcie automobiliek hneď na to stúpli. Toto je dobrá správa aj pre Slovensko, najmä pre bratislavský Volkswagen.

Biely dom má do tejto soboty oficiálne rozhodnúť, či uvalí zvýšené clá na dovoz áut a súčiastok z únie. Podľa CNBC Donal Trump, ale clá z 2 a pol percenta na hrozivých 25 nakoniec v sobotu nezvýši a posunie svoje rozhodnutie o 180 dní. Dal na svojich poradcov, aby takto nenarušil obchodné rokovania s úniou a japonskom a neprehlboval globálne obchodné konflikty. Napríklad Brusel má už pripravený zoznam odvetných opatrení, ak Washington zvýši clá.

Proti nim loboval na svojej návšteve v bielom dome na začiatku mája aj premiér. „Tie dopady zavedenia ciel na automobily by neboli likvidačné len pre Nemecko. Ale boli by zásadne negatívne aj na slovenskú ekonomiku,“ povedal premiér.

Zvyšovanie ciel sa nepozdáva ani väčšine amerických ekonómov. „Napriek tomu, čo hovorí prezident Trump, to budú vlastne americkí spotrebitelia a podniky, ktoré zaplatia zvýšené clo. Je to daň z dovozu, takže príjemcovia týchto tovarov sú tí, ktorí to zaplatia,“uviedol riaditeľ centra medzinárodného práva a obchodu Brian Peck.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Po informácii o odklade ciel išli hore aj akcie automobiliek. Tešiť za z toho môžeme aj na Slovensku. Spojené štáty sú významný exportný partner pre nášho najväčšieho zamestnávateľa Volkswagen, ktorý sa už aj tak chystá prepustiť 3 000 ľudí tento rok. Napriek dobrým správam globálna vojna zažehnaná nie je a uvidíme, čo sa podarí vyrokovať únii a japonsku so spojenými štátmi v najbližšom polroku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices