rudolf
Ján Rudolf, odborník na eurofondy. Foto: redakcia/red.

Ján Rudolf: Môžeme zmeniť eurofondy po roku 2020?

Po roku 2020 začína nové sedemročné programové obdobie rokov 2021-2027. Slovensko by malo z neho dostať viac než 13 miliárd eur. Rozpočet EÚ pre členské štáty na toto obdobie bude schvaľovať nový Európsky parlament, ktorý vzíde z májových eurovolieb, ktoré budú na Slovensku v sobotu 25.mája 2019.

SR a eurofondy
Programové obdobia EÚ, poskytnuté eurofondy pre SR.

 

Slovensko od svojho vstupu dostalo z fondov EÚ viac než 28 miliárd eur, ktoré čerpáme dodnes. Ako ich čerpáme netreba asi veľmi zdôrazňovať. Korupčné škandály a klientelistické praktiky politikov sú dostatočne známe. Dvaja bývalí ministri za SNS sedia vo väzení pre nástenkový tender a ďalší minister bol odvolaný kvôli netransparentnosti na ministerstve školstva. Napriek týmto a mnohým iným eurofondovým kauzám máme v našich mestách a dedinách aj mnoho dobrých projektov. Ľudia môžu vnímať v ich blízkosti konkrétnu pomoc Európskej únie. A to je dobre. Mnohé projekty sa síce rodili tažko a trvalo pridlho, kým sa dostavil želateľný výsledok. O tom by najlepšie vedeli rozprávať starostovia a primátori, ktorí problémy a ťažkosti zažili na vlastnej koži, a dnes už nechcú o eurofondoch ani počuť. Poznám viacero takýchto negatívnych svedectiev.

Ako sa to dá zmeniť ?

Európsky parlament schvaľuje nielen rozpočet na sedemročné obdobie, ale prijíma aj nariadenia pre implementáciu jednotlivých fondov a procesov. A taktiež rozhoduje o kontrolných mechanizmoch a inštitúciách, ktoré zodpovedajú za kontrolu a audit finančných prostriedkov z fondov EÚ. Európske peniaze nie sú dostatočne kontrolované, a preto je nutné v budúcom období venovať pozornosť práve dodržiavaniu pravidiel, väčšej kontrole, auditu a vyvodzovaniu zodpovednosti za využívanie eurofondov. Napríklad tak, že inštitúcia OLAF (Európsky úrad pre boj proti podvodom) bude nezávislá a nebude v členských štátoch sídliť na Úrade vlády, ako je to napríklad na Slovensku. Posilniť právomoci Európskeho prokurátora, vytvoriť takýmto inštitúciám kvalitné zázemie v členských krajinách, aby neboli závislé od výkonnej moci v štáte. Toto je cesta k lepšej kontrole a väčšej transparentnosti eurofondov. V Bruseli treba začať. To je aj dôvod, prečo kandidujem za poslanca Európskeho parlamentu. Eurofondy môžeme čerpať bez škandálov a korupcie len vtedy, ak ich kontrola bude efektívnejšia a vyvodzovanie zodpovednosti dôslednejšie. Zároveň je nutné odbúravať byrokratické postupy a čerpanie eurofondov zjednodušovať. Toto je výzva a poslanie zároveň pre budúcich poslancov Európskeho parlamentu, ale aj pre novú Európsku komisiu.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk napísal Ján Rudolf, kandidát č.6 na europoslanca strany Sloboda a Solidarita (SaS)

O Ján Rudolf

Ján Rudolf je expert strany SaS na eurofondy. Od vstupu Slovenska do Európskej únie v roku 2004 sa venuje problematike čerpania eurofondov na Slovensku. Vyštudoval na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave odbor diplomacia a medzinárodné vzťahy. Neskôr úspešne ukončil aj doktorandské štúdium na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Po skončení školy pracoval ako projektový manažér na Mestskom úrade v Galante, kde získal prvé skúsenosti s projektami ešte pred vstupom Slovenska do Európskej únie. Mesto Galanta využilo medzi prvými mestami na Slovensku nastávajúce možnosti a predložilo viacero projektov, ktoré boli spolufinancované z eurofondov. V roku 2006 viedol Ján Rudolf ako generálny riaditeľ na Ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja za Slovenskú republiku negociácie s predstaviteľmi Európskej komisie v Bruseli o pridelení finančných prostriedkov z fondov Európskej únie pre Slovensko na programové obdobie 2007 – 2013. Pre nesúhlas s tzv. nástenkovým tendrom bol prinútený odísť z ministerstva. Neskôr v tejto najväčšej eurofondovej kauze svedčil na súde v pozícii kľúčového svedka.

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices