bilcik
Vladimír Bilčík. PHOTO: archív VB.

Vladimír Bilčík: Ako získať platenú stáž v EÚ?

Som Vlado Bilčík a v májových eurovoľbách sa uchádzam o miesto europoslanca na spoločnej kandidátke PS a SPOLU. Európskej politike sa venujem ako odborník už dvadsať rokov. Zároveň som povolaním vysokoškolský učiteľ. Mám rád svoju prácu a študentov učím najmä o európskej politike a medzinárodnom spolužití. Stáže považujem za dôležité a užitočné a svojich študentov vždy povzbudzujem k tomu, aby získavali cenné skúsenosti prostredníctvom pobytov v zahraničí.

Ak získam dôveru voličov v eurovoľbách, ako europoslanec sa zasadím za rozšírenie príležitostí pre mladých Slovákov v Európskej únii. Konkrétne budem presadzovať štipendijný fond pre študentov zo sociálne znevýhodneného prostredia, aby si aj oni mohli dovoliť výmenný pobyt v rámci programu Erasmus+.

Môj záujem o úniu však eurovoľbami zďaleka nezačal a ani neskončí. Verím totiž, že je na nás všetkých svojou troškou a svojimi silami pomáhať zlepšovať fungovanie EÚ a využívať príležitosti, ktoré nám európska politika ponúka.

Napríklad prakticky aj takto: ste študent, či študentka, ktorí pomaly končia bakalárske či magisterské štúdium na vysokej škole? Poznáte takýchto študentov a myslíte, že by práca v európskych inštitúciách bola pre nich zaujímavou skúsenosťou? Prepošlite im tieto informácie. Nikdy neviete ako môžete niekomu pomôcť zmeniť pracovný život.

Platené stáže a prvé pracovné kroky v európskych inštitúciách

Takmer každá inštitúcia EÚ ponúka stáže. Dobrá správa je, že sú väčšinou platené a určené pre všetkých šikovných študentov so znalosťou aspoň anglického jazyka.

Stručný návod:

Stáže Schuman – sú pre vysokoškolákov v Európskom parlamente. Stáže trvajú niekoľko mesiacov, sú platené a pre stážistov zo Slovenska je to vo výške 1050 eur na mesiac, k tomu príspevok na bývanie a cestovanie. Najbližšie kolo podávania prihlášok začína 1. Júna. Viac informácií na facebooku.  

Nie je to ale jediný spôsob ako sa dostať stážovať do europarlamentu – stážistov hľadajú aj europoslanci, o stáž sa možno uchádzať aj priamo u nich. Pomáha napísať mail konkrétnym poslancom, kde im vysvetlíte svoj záujem, dôvody a pripojiť životopis.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

100 platených stážistických miest v Rade. Dvakrát do roka po päť mesiacov sa uskutočňuje ďalšia platená stáž v centre európskeho rozhodovania – v Rade. Uchádzať sa o miesto môže každý, kto má skončenú aspoň bakalársku časť štúdia.

Aj Súdny dvor Európskej únie ponúka platené miesta – za 1177 eur na mesiac, aj s ďalšími príspevkami na ubytovanie a cestu. Najbližšie kolo na podávanie prihlášok je 1. júla tohto roku. Táto konkrétna stáž ale vyžaduje skončené právnické vzdelanie a znalosť francúzštiny.  

Takmer každá európska inštitúcia stáže ponúka – vôbec nemusíte mieriť len do Bruselu. Chceli by ste pomáhať s auditom, v Európskej centrálnej banke, regiónom? Možností sú desiatky.

Ak už hľadáte napríklad prvé zamestnanie, rieši sa to pre inštitúcie EÚ najmä centralizovane, cez tzv. EPSO testy. Sú to výberové konania zamerané na testovanie schopností všetkých uchádzačov. Veľmi dôležitá informácia: práca pre EÚ nie je len úradnícka. EÚ veľmi často hľadá napr. aj strážnikov do budov, tlmočníkov, či prekladateľov. Najlepšie je začať s hľadaním informácií TU.

„Ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem“, povedal kedysi Milan Rastislav Štefánik. Dnes sa prebíjať môžeme o čosi jednoduchšie – napríklad tým, že sa pokúsime uspieť v medzinárodnej konkurencii. Poznám stovky študentov, ktorým sa to už podarilo. Skúste to aj vy. Držím Vám všetkým palce!

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk napísal Vladimír Bilčík, kandidát na europoslanca č. 2 koalície PS a SPOLU.

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices