EU
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Predvolebná atmosféra v Bruseli: Budeme aj tentoraz v účasti na poslednom mieste?

BRATISLAVA/BRUSEL / Tento týždeň nás čakajú voľby do Europarlamentu. Slovenskí voliči ich ale pravidelne ignorujú. Trikrát za sebou sme mali najnižšiu volebnú účasť.

Atmosféru pred voľbami do Európskeho parlamentu objasnil šéf spravodajského webu noviny.sk Adam Zavřel. „V Bruseli vnímajú nízku účasť slovenských voličov. Keď 87 percent ľudí nepríde k voľbám, tak aj mandát europoslanca je veľmi slabý. Ja tam chodím každý mesiac, či už do Bruselu, alebo do Štrasburgu. Aj keď sa rozprávam so zahraničnými europoslancami, tak sa ma pýtajú, či u nás na Slovensku ľudí nezaujíma, čo sa deje,“ povedal Zavřel. V Bruseli vraj chýbajú poslanci.“Je to tam úplne iné, aj tá atmosféra. Je tam vidieť tých ľudí v predpísanom oblečení, sako, kravata, košeľa. Teraz sú na tzv. týždni regiónov,“ dodal.

Voľby do Európskeho parlamentu začnú 23. mája vo Veľkej Británii a v Holandsku. Očakáva sa viac ako 1 000 novinárov z celého sveta. Volebná noc bude v centre Bruselu, pričom sa ráta s rôznymi bezpečnostnými opatreniami. Pripravené sú plazmové monitory, na ktorých budú aktualizované výsledky volieb. Začnú sa formovať frakcie. „Sú rôzne politické strany, ktoré na Slovensku si len veľmi ťažko vieme vedľa seba predstaviť, že by mohli pracovať, tak práve tá európska rodina, tá politická sila je tzv. frakcia. Z každej krajiny je nejaká strana, možno aj dve alebo tri, členom nejakej frakcie,“ dodal Zavřel.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices