odpad
Ilustračné PHOTO: © European Union.

V recyklácii odpadu stále zaostávame. Dokážeme splniť ciele EÚ?

BRATISLAVA / Slovensko zaostáva v recyklácii odpadu a jeho hlavným odpadom je zmesový komunálny odpad. Do roku 2020 by sme mali recyklovať 50 percent komunálneho odpadu. To je naozaj výzva, kedže je to už o rok a my momentálne recyklujeme len 30 percent a tam to celé ani nekončí. Zhodli sa na tom odborníci z tejto oblasti na medzinárodnej konferencii v Bratislave.

Odborníci na odpadové hospodárstvo, plasty, či životné prostredie, ako aj zástupcovia Európskej komisie sa zhodli, že dosiahnuť stanovené ciele bude pre Slovensko ťažké. „V roku 2020 musí recyklácia komunálneho odpadu dosiahnuť 50%, do roku 2035 to musí byť 65% a skládkovanie by malo klesnúť pod 10%,“uviedla Lívia Vašáková, zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Vyzerá to tak, že najväčším problémom momentálne sú plasty, nahradiť ich len tak a hurá systémom tiež nie je úplne ideálne riešenie. „Aby sa nestalo, že náhrada bude menej ekologická ako plast,“podotkol Pavol Alexy, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU BA.

Najlepšie by bolo, keby sa produkovalo odpadu, čo najmenej. „Potom je recyklácia, spaľovanie a až posledné je skládkovanie,“ vymenovala Lívia Vašáková. Práve skládkovanie je ešte väčší problém Slovenska ako plasty. Sme v tomto jedna z najhorších krajín únie. „Nie je ale žiadna krajina, kde by to fungovalo na sto percent. Nikto nie je dokonalý,“ dodal Joachim Quoden, riaditeľ alieancie EÚ rozšírenej zodpovednosti výrobcov.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

K dokonalosti sa blížia najviac asi Belgičania a ďalšie vyspelé krajiny. Na druhej strane, čím bohatšia krajina, tým viacej konzumu a odpadu. Slovensko má na boj s s týmto problémom novelu o odpadoch, ktorá je v medzirezortnom konaní. Ruku k dielu pridávajú aj obce a výrobcovia. „Je nevyhnutné do tohoto systému omnoho viac investovať a časť sú vedomosti, skúsenosti, ale aj financie,“podotkla Hana Nováková, generálna riaditeľka OZV Envi – Pak.

„Nejaká jednoduchá cesta neexistuje, treba povedať, že samotný systém odpadového hospodárstva, ako bol nastavený v minulosti, tak nebol nastavený komplexne,“ objasnil Peter Šimurka, riaditeľ odpadovej sekcie MŽP SR. Ak chceme, aby nás vlastný odpad nezožral. Nenechávajme to ale len na inštitúcie. Začnime aj od seba, okrem toho, že recyklujeme, skúsme jednoducho produkovať menej odpadu. Najlepší je totiž ten odpad, ktorý nevznikne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices