Syria
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ predĺžila platnosť sankcií voči sýrskemu režimu o jeden rok

Rada predĺžila platnosť reštriktívnych opatrení EÚ voči sýrskemu režimu do 1. júna 2020. Vzhľadom na to, že represie voči sýrskemu obyvateľstvu pokračujú, sa EÚ v súlade so stratégiou EÚ pre Sýriu rozhodla ponechať v platnosti reštriktívne opatrenia voči sýrskemu režimu a jeho podporovateľom.

Rada tiež vypustila zo zoznamu 5 zosnulých osôb, ako aj jeden subjekt, ktorý už neexistuje, a jeden subjekt, voči ktorému už neexistujú dôvody na uplatňovanie reštriktívnych opatrení. Zoznam v súčasnosti zahŕňa 270 osôb a 70 subjektov, na ktoré sa vzťahuje zákaz cestovania a zmrazenie aktív, keďže sú zodpovedné za násilné represie voči civilnému obyvateľstvu v Sýrii, majú z režimu prospech alebo ho podporujú a/alebo sú s takýmito osobami a subjektami spojené.

V súčasnosti platné sankcie voči Sýrii zahŕňajú okrem iného ropné embargo, obmedzenie určitých investícií, zmrazenie aktív sýrskej centrálnej banky v EÚ, obmedzenia vývozu zariadení a technológií, ktoré by sa mohli použiť na vnútornú represiu, ako aj zariadení a technológií určených na sledovanie alebo odpočúvanie internetovej alebo telefonickej komunikácie.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

EÚ je naďalej odhodlaná nájsť trvalé a dôveryhodné politické riešenie konfliktu v Sýrii, ako sa vymedzuje v rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN č. 2 254 a v Ženevskom komuniké z roku 2012.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices