kniha
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Jedenásta Noc literatúry opäť zaplní ulice slovenských miest čitateľmi

Jedenásty ročník obľúbeného čitateľského maratónu Noc literatúry sa tento rok uskutoční v stredu 22. mája na štrnástich miestach v pešej zóne Starého Mesta.

Ide o sériu čítaní úryvkov zo slovenských prekladov kníh súčasných európskych autorov na zaujímavých, bežne s literatúrou nespájaných miestach. Čítať budú známi slovenskí herci a herečky – vždy v polhodinových intervaloch. Návštevníci budú 15 minút počúvať čítanie a 15 minút budú mať čas na presun na ďalšie miesto. Poradie, v akom miesta navštívia, si každý zvolí sám. Čítania sa na každom mieste zopakujú deväťkrát, preto si treba vopred premyslieť trasu.

Miesta čítaní budú aj tento rok rozmanité: prejdeme sa uličkami Starého Mesta, najmä Baštovou a Zámočníckou, ale aj ďalšími. Väčšina miest čítaní sa nespája s literatúrou, ale s inými žánrami umenia. Bude sa čítať v divadle, v niekoľkých galériách, ale aj v opustených domoch, ktoré na svojich obyvateľov ešte len čakajú. Raritnou zastávkou bude starý model autobusu Mestskej hromadnej dopravy, pristavený v spodnej časti Námestia SNP.

Práve toto stanovište bude pod réžiou Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Dielo jedného z víťazov Ceny EÚ za literatúru, B. Wellsa – Na konci samoty – bude predčítať herec David Hartl v historickom modeli autobusu Karosa ŠM 11, ktorý bude zaparkovaný na Nám. SNP 13 v Bratislave.

Návštevníci si počas Noci literatúry budú môcť vypočuť úryvky z aktuálnych slovenských prekladov autorov z trinástich krajín: Francúzska, Holandska, Talianska, Nemecka, Maďarska, Izraela, Rakúska, Belgicka, Česka, Poľska, Španielska, Portugalska a Slovenska. „Do tohto ročníka sme nominovali jedného z víťazov Ceny Európskej únie za literatúru, mladého nemeckého autora Benedicta Wellsa a jeho dielo Na konci samoty. Cieľom tejto ceny je poukázať na kreativitu a rôznorodé bohatstvo súčasnej európskej literatúry v oblasti fikcie a podporovať jej šírenie v rámci Európy, čo skvele napĺňa práve podujatie Noci literatúry,“ uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

„Tento rok súperí Noc literatúry s hokejovými majstrovstvami, veríme však, že fanúšikovia Noci literatúry sú nám verní a z tradične bohatej ponuky zaujímavých miesta a kníh si ľahko vyberú a strávia s nami pekný a dlhý večer,“ poznamenáva Vilma Anýžová, riaditeľka Českého centra v Bratislave, ktoré v spolupráci s kultúrnymi inštitútmi a veľvyslanectvami EUNIC a Zastúpením Európskej komisie na Slovensku projekt organizuje.

Noci literatúry sa zúčastní rekordných devätnásť ďalších slovenských miest – Banská a Považská Bystrica, Banská Štiavnica, Modra, Košice, Nitra, Senec, Trenčín, Trnava, Kežmarok, Žilina, Martin, Poprad Levice, Piešťany a Liptovský Mikuláš. Nováčikmi, ktorí sa k podujatiu pripojili až tento rok, sú Humenné, Petrovany pri Prešove a Nové Zámky. Okrem početných slovenských a českých miest sa na Noc literatúry môžu tešiť návštevníci takisto v Sofii, Budapešti, Amsterdame, New Yorku či Paríži a v desiatkach ďalších európskych miest.

Noc literatúry začne na všetkých štrnástich miestach v Bratislave o 18.00 hodine, posledné čítania budú o 22.00. Podrobnosti o podujatí nájdete na FB stránke.

Projekt finančne podporilo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a záštitu mu udelil primátor Magistrátu hlavného mesta Bratislavy Matúš Vallo.

Partnermi podujatia sú: Zastúpenie EK v SR, Eunic, Anasoft litera, Artforum, medziknihami, ZŠ Matky Alexie, Adka Books, Divadlo Gunagu, Prešporák, Stredoeurópsky dom fotografie, Flat Gallery, Galéria Nedbalka, Art Books Coffee, Galéria F7, Magistrát hl. mesta Bratislavy, Miestny úrad Bratislava Staré Mesto, Dopravný podnik mesta Bratislavy.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices