sefcovic
Maroš Šefčovič u nového ukrajinského prezidenta. PHOTO: FB MŠ

Maroš Šefčovič z Ukrajiny: Prezidentské voľby boli vysoko demokratické. VIDEO

Novozvolený ukrajinský prezident prevzal úrad a hneď na to rozpustil parlament

KYJEV / Novozvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok na slávnostnej schôdzi parlamentu zložil prezidentskú prísahu a bezprostredne po svojej inaugurácii poslancom oznámil, že snemovňu rozpúšťa.

​Volodymyr Zelenskyj nestráca čas a začal úradovať ihneď po inaugurácii. Okamžite rozpustil parlament. Povedal tiež, že počas dvoch mesiacov uvoľní z funkcie ministra obrany, šéfa tajnej služby SBU a generálneho prokurátora.

Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman pred novinármi oznámil, že v stredu po zasadnutí vlády podá demisiu. ​Rozpustením jednokomorové snemovne pol roka pred riadnymi voľbami si chce Zelenskyj podľa kyjevských médií zabezpečiť podporu parlamentu, v ktorom teraz nemá prakticky žiadne stúpencov. Jeho strana Sluha národa vznikla tesne pred aprílovými prezidentskými voľbami, v ktorých Zelenskyj drvivo porazil doterajšiu hlavu štátu Petra Porošenka.

Za svoju hlavnú úlohu Zelenskyj v inauguračnom prejave označil zastavenie paľby na východe krajiny, kde proti sebe stoja ukrajinská armáda a separatisti. Bývalý herec považovaný mnohými za politického outsidera vyhlásil, že k dialógu s Moskvou môže dôjsť len v prípade, že Rusko Ukrajine vráti okupované územia a zaistí návrat vojnových zajatcov. Nový prezident vyzval na návrat do vlasti Ukrajincov, ktorých vojna vyhnala z domovov.

Zelenskyj v prejave tvrdo kritizoval ukrajinskú vládu. „Nechápem, úprimne povedané, našu vládu, ktorá len rozhadzuje rukami a hovorí, že nemôže nič robiť. Nie je to pravda. Môže vziať kus papiera a pero a uvoľniť miesto tým, kto bude myslieť na budúce pokolenia a nie na budúce voľby. Myslím, že ľudia by to ocenili,“ konštatoval.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Nový prezident potom v emotívnom prejave opísal svoje predstavy o budúcnosti krajiny: „Musíme sa stať Islanďanmi vo futbale, Izraelčanmi v obrane rodnej krajiny, Japoncami v technológiách, Švajčiarmi v umení žiť šťastne vedľa seba. Našou prvou úlohou je zastavenie paľby na Donbase… Ak je to potrebné, som pripravený obetovať svoju funkciu, aby bol nastolený mier.“

Rozhodnutie o rozpustení parlamentu dáva ukrajinskej Najvyššej rade najviac posledné dva mesiace na ich prácu. Do 60 dní musia byť podľa ústavy vypísané nové mimoriadne voľby.

O red

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices