jedlo, laboratorium
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ďalšia hrozba salmonely. Do Česka dorazilo z Poľska 16 ton nakazeného mäsa

PRAHA / Do Česka zhruba od polovice apríla dostalo 16 ton poľského hydinového mäsa so salmonelou, potvrdil hovorca Štátnej veterinárnej správy Petr Vorlíček. Nakazené mäsu zrejme ľudia už zjedli, keďže výsledky testov dostali veterinári až po dátume spotreby mäsa.

Mäso bolo určené 12 prijímateľom po celej krajine. Všetci, medzi nimi aj známy reťazec Albert alebo jeden z veľkých distribútorov Bidfood, musia teraz pred uvoľnením ďalších poľských zásielok na trh nechať kuracie mäso preveriť na salmonelu. Prikazuje im to individuálne veterinárne opatrenie, ktoré vypásala veterinárna správa.

​Veterinári pred dohodou s ministerstvom pôdohospodárstva o zavádzaní individuálnych mimoriadnych opatrení informovali prakticky každý týždeň o nálezoch poľského mäsa so salmonelou. Teraz zverejnili spätne nálezy za posledný mesiac.

V 11 prípadoch šlo o kuracie mäso, v jednom o morčacie. Hovorca veterinárnej správy zdôraznil, že nejde o plošné opatrenia, ako tomu bolo pri kontrole hovädzieho mäsa z Poľska v zime, ale cielia na konkrétne subjekty, u ktorých je riziko výskytu salmonely vyššie.

„Ukazuje sa, že nami prijaté opatrenia sú na mieste, Štátna veterinárna správa týmto subjektom následne nariadila povinnosť každú ďalšiu zásielku hydinového mäsa z rovnakej krajiny nechať laboratórne vyšetriť na zdravotnú nezávadnosť pred ďalším uvedením na trh. Znovu opakujem, že zásadná je pre nás ochrana spotrebiteľa a kontroly dovozu mäsa zo všetkých krajín budú naďalej intenzívne,“ uviedol minister pôdohospodárstva Miroslav Toman.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Salmonela spôsobuje akútne hnačkové ochorenie. Pri dostatočnej tepelnej úprave mäsa je však riziko nákazy minimálne. Salmonely sú podľa veterinárov zničené pri tepelnej úprave nad 70 stupňov Celzia po dobu desiatich minút, prípadne pri úprave pri vyššej teplote po kratšiu dobu, alebo nižšej teplote po dlhšiu dobu. Je ale treba dať pozor na riziko takzvanej krížovej kontaminácie potravín, keď človek napríklad použije rovnaký nôž, doštička či riad na surové mäso a potom na zeleninu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices