May
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union- EP.

Premiérka Theresa May v piatok oznámi svoju rezignáciu, informujú britské médiá

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May, ktorá pre svoj brexitový plán od stredy čelí revolúcii vo vláde, má v piatok oznámiť rezignáciu. Informáciu prinieosol denník The Times. Spojenci šéfky kabinetu podľa listu usudzujú, že May ohlási demisiu po stretnutí s Grahamom Bradym, predsedom takzvaného Výboru 1922, ktorý združuje väčšinu konzervatívnych poslancov. Britský minister zahraničia Jeremy Hunt ale prehlásil, že May podľa neho vo funkcii bude ešte na začiatku júna, kedy krajinu navštívi americký prezident Donald Trump.

Jeden z vplyvných členov Výboru 1922 Geoffrey Clifton-Brown reagoval, že ak May v piatok neoznámi dátum svojej rezignácie, výbor umožní hlasovanie o dôvere šéfke strany. „Chcem, aby stanovila časový plán svojho odchodu. Domnievam sa, že slepé popieranie znejúce dnes (zo sídla premiérky) je len dymová clona, keďže predsedkyňa vlády nechce ovplyvniť výsledok európskych volieb,“povedal Clifton-Brown.

Voľby do Európskeho parlamentu sa v Británii konajú vo štvrtok. Vládnej Konzervatívnej strane hrozí najhoršia volebná porážka v histórii, napísal server Independent.

Minister Hunt prehlásil, že podľa jeho názoru bude May v čele vlády ešte v čase, keď Britániu navštívi šéf Bieleho domu, teda od 3. do 5. júna. V strane sa ale zhodli na tom, že May zostane premiérkou dovtedy, kým si strana vyberie nového lídra. To sa podľa neho môže stať najskôr koncom júla. Premiérka navyše nemôže rezignovať, kým nie je schopná kráľovnej oznámiť meno svojho nástupcu.  

Viac..  Európska komisia predkladá návrhy opatrení na zníženie administratívnej záťaže poľnohospodárov

Nezhody medzi konzervatívcami prehĺbil prejav May, ktorá predstavila návrh zákona o „rozvodovej dohode“ s Európskou úniou. Touto cestou chce v parlamente de facto ratifikovať pripravenú dohodu so zvyškom Európskej únie, ktorú Dolná snemovňa už trikrát odmietla. V snahe získať opozičné hlasy premiérka do návrhu zákona zahrnula niekoľko prvkov, ktoré reagujú na požiadavky labouristov. Jej straníckych kolegov pobúril predovšetkým prísľub hlasovania o možnosti vypísať referendum o finálovej podobe brexitu, pričom by sa vláda musela vôľou poslancov riadiť.

May hrozil pád už v stredu večer, keď na zasadnutí Výboru 1922 zaznel návrh na zmenu príslušných straníckych pravidiel tak, aby umožnila okamžité hlasovanie o dôvere. Výbor ale pravidlá nezmenil. Zástancovia tvrdšej podoby brexitu sa premiérku touto cestou neúspešne pokúsili odstaviť z čela Konzervatívnej strany v minulom roku v decembri a podľa dosiaľ platných pravidiel sa môže takéto hlasovanie opakovať až po 12 mesiacoch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices