Johnson
Boris Johnson. PHOTO: © European Union.

Johnson, pravdepodobný nástupca Theresy May, chce brexit s dohodou či bez nej

LONDÝN / Británia musí opustiť Európsku úniu na konci októbra, či už s dohodou alebo bez nej, prehlásil bývalý britský minister zahraničia Boris Johnson, ktorý sa chce uchádzať o kreslo lídra Konzervatívnej strany. Už začiatkom júna totiž premiérka Theresa May uvoľní kreslo premiéra. Šéfka Konfederácie britského priemyslu Carolyn Fairbairn uviedla, že neriadený brexit sa nikdy nejavil pravdepodobnejší.

„Európsku úniu opustíme 31. októbra s dohodu alebo nej. Dobrú dohodu môžete získať tak, že sa pripravíte na nedohodu,“ citovali britskí novinári Johnsona, ktorý hovoril na ekonomickej konferencii vo Švajčiarsku. Johnson uviedol, že je podoba odchodu z Európskej únie, ktorú vyrokovala Theresa May pre neho neprijateľná.

Johnsonovu snahu stať sa budúcim lídrom konzervatívcov brali novinári už niekoľko týždňov ako samozrejmosť. Bývalý starosta Londýna ale zámer kandidovať potvrdil iba pred týždňom. Johnson Mayovú síce ocenil za jej „trpezlivý a stoický“ prístup k patovej situácii okolo britského odchodu z Európskej únie, zároveň ale zdôraznil, že v prípade svojho zvolenia bude postupovať inak. Skôr než na kompromisi s opozíciou, o ktoré sa May pokúšala, sa chce zamerať na vznik novej dohody s Bruselom. 

Predstavitelia európskych inštitúcií alebo lídri jednotlivých členských krajín ale nové rokovania o podminekach brexitu vylučujú a kritika na Johnsonov postoj už zaznela aj z jeho vlastnej strany. „Ak nás doterajšia brexitová skúsenosť niečo naučila, tak je to potreba vyhýbať sa sľubom a vytyčovať neprekročiteľné hranice, ktoré neskôr budete ľutovať alebo ich nebudete môcť dodržať,“ reagoval na výrok možného budúceho premiéra Tobias Ellwood, ktorý je jedným z predsedov na britskom ministerstve obrany. „Je to Borisova prvá veľká chyba? Do 31. októbra nebude mať dosť času ani na schválenie šiestich zákonov potrebných pre no-deal, nehovoriac o iných prípravách,“ pýtal sa na twitteri vedúci politického spravodajského listu The Sun Tom Newton Dunn.

Viac..  EÚ nepotrebuje predĺžiť dohodu o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu

Odchod z Európskej únie bez dohody sa naviac môže snažiť zastaviť parlament. Podľa výskumného ústavu Institute for Government by ale poslanci nemohli opäť postupovať rovnako ako v uplynulých mesiacoch a pokiaľ by nový premiér skutočne o mnohými obávané vyústenie usiloval, nemali by k dispozícii jasný nástroj na zablokovanie tohto zámeru. Odchod z únie bez dohodnutých podmienok sa nikdy nezdal pravdepodobnejší, uviedla šéfka priemyselného zväzu CBI Fairbairn.

V dvoch nedávnych prieskumoch medzi členmi Konzervatívnej strany, ktorí lídri vyberajú z finálovej dvojice kandidátov, označili brexit bez dohody za preferovaný scenár dve tretiny, respektíve tri štvrtiny respondentov. Riaditeľka Institute for Government Bronwen Maddox ale tieto údaje v BBC spochybnila. „Podľa našich informácií je v tejto skupine (medzi členmi Konzervatívnej strany) veľká menšina, nie väčšina tých, kto podporujú brexit bez dohody,“ povedala o členskej základni konzervatívcov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices