potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ceny za potraviny vzrástli. Matečná vidí problém v obchodníkoch

BRATISLAVA / Ceny potravín na Slovensku neklesli ani po zrušení mimoriadneho odvodu pre obchodné reťazce. Práve naopak. Obchodníci v našich obchodoch postupne zvyšujú ceny a avizujú, že budú stúpať i naďalej. Podľa ministerky Gabriely Matečnej zneužívajú svoje dominantné postavenie a odmietajú sa podeliť s maržami s dodávateľmi. Ministerka pôdohospodárstva dokonca osobne v marci nakupovala v štyroch rôznych reťazcoch a ceny porovnávala.

„Ceny potravín rástli v SR vlani v porovnaní s priemerom EÚ viac ako dvojnásobne rýchlejšie a obsadili sme v tomto smere neslávne druhé miesto. Na takýto dynamický nárast cien pritom nevidíme žiadny relevantný dôvod. Treba otvorene povedať, že na zdražovaní sa najväčšou mierou podieľajú obchodníci, pričom toto zdražovanie nepremietajú do dodávateľských cien, kvôli čomu farmári a potravinári ledva prežívajú,“ upozornila Gabriela Matečná.

Priemerný nárast cien potravín v EÚ dosiahol vlani 1,9 % (v eurozóne 1,7 %), zatiaľ čo na Slovensku to bolo až 4,2 %.

„Obchodníci, analytici, ale aj niektorí politici sa snažili toto zdražovanie pripísať vládnym opatreniam, ale opak je pravdou. V tomto období nebol zavedený žiadny mimoriadny odvod, žiadne dodatočné dane, žiadne nové príplatky za prácu. Napriek tomu rástli ceny potravín výrazne rýchlejšie ako ceny potravín v celej únii,“ poznamenala Matečná.

„Marže sú taká háklivá záležitosť, že nepoznám človeka, ktorý by povedal, že akú politiku maržovú robí. Troška drahší bude kaleráb, ale omnoho lacnejšie budú paradajky. Obchodník reaguje na dopyt a ponuku,“ podotkol Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu SR.

Ministerka porovnávala ceny za potraviny

Začiatkom roka sa hovorili o tom, že za rekordným zdražovaním potravín je mimoriadny odvod pre obchodné reťazce. „Koncom marca, tesne pred zrušením odvodu pre obchodné reťazce, som vykonala kontrolný nákup základných potravín a sľúbila som, že o mesiac nakúpim tie isté potraviny znovu. Nakupovala som v štyroch najväčších obchodných reťazcoch v SR. Presne v tých, ktoré minulý rok strašili tým, ako budú musieť dvíhať ceny. Aký je výsledok? V dvoch reťazcoch stúpla cena nákupu o 5 %, v jednom reťazci o 1 % a len v jednom reťazci poklesla cena o 3 %. Záver je jednoznačný. Analytici, obchodníci, opozícia aj niektoré média manipulovali s verejnou mienkou,“ konštatovala Matečná.

Viac..  OZ KOVO vyzýva na naliehavú ochranu oceliarstva a zamestnanosti v EÚ

„Výrobná cena rožka je 0,035 centov a predajná cena je 0,07 centov,“povedal generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu agrorezortu Milan Lapšanský

Ceny od slovenských farmárov klesli, v obchodoch sme ale platili viac

Milan Lapšanský v pondelok upozornil na to, že je zarážajúce, ak pri niektorých potravinách ceny od slovenských farmárov klesali, no spotrebitelia za ne v obchodoch platili viac. „Napríklad v prípade bielej kapusty klesli v apríli 2019 medzimesačne ceny od domácich farmárov približne o 7 %, avšak spotrebiteľské ceny vzrástli o neuveriteľných 20 %. Podobne to bolo aj pri iných potravinách. Nastal čas, aby sa obchodníci férovo podelili aj s poľnohospodármi a potravinármi,“ uzavrel.

„Ceny rastú a budú áno. Ale to preto, že sa nám zvyšujú náklady. Rastie minimálna mzda, zvýšili sa príplatky za prácu cez víkend a v noci, a to sú náklady. Takže sa premietajú do cien. Zdražovanie medziročne stúplo cez 5 percent,“ upozornila Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices