eurovolby
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Účasť v eurovoľbách bola najvyššia za posledných dvadsať rokov

Európske voľby sa skončili v s najvyššou účasťou za posledné dve desaťročia. Noví poslanci sa budú teraz združovať do politických skupín a rozhodnú aj o novom predsedovi Európskej komisie.

Účasť

Tohtoročných európskych volieb sa zúčastnila viac ako polovica oprávnených voličov v EU, čo znamená najvyššiu účasť za posledných dvadsať rokov. Zastavil sa aj trend klesajúcej účasti, po prvýkrát od roku 1979, kedy prebehli prvé priame európske voľby, sa účasť v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami zvýšila.

Volebná účasť v porovnaní s rokom 2014 sa zvýšila až v 21 krajinách.

Na Slovensku prišiel historicky najvyšší počet voličov: 22,74%, čo predstavuje nárast o takmer 10 percentuálnych bodov a až 74 %. O desať percentuálnych bodov si polepšilo dokopy sedem krajín, Španieli dokonca o 20,51 percentuálneho bodu.

Výsledky

Konečné výsledky sú zatiaľ k dispozícii pre Chorvátsko, Cyprus, Česko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko a Slovensko. Írsko a Spojené kráľovstvo poskytli národné odhady. Ostatné krajiny majú zatiaľ len predbežné výsledky.

Detaily sa dozviete na web stránke vysledky-volby.eu, kde sú pravidelne pridávané najnovšie výsledky, ktoré prichádzajú z jednotlivých krajín.

Politické skupiny

Novozvolení poslanci sa teraz musia rozhodnúť, do ktorej politickej skupiny sa zaradia alebo či vytvoria novú. Skupiny združujú poslancov z rozličných krajín na základe ich politických preferencií. Skupina musí pozostávať z minimálne 25 poslancov pochádzajúcich z najmenej siedmych krajín.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Poslanci môžu ostať aj nezaradení, no ako členom skupiny im patria určité výhody, majú viac vplyvu aj viac priestoru na prejavy vo výboroch alebo v pléne.

Kto bude predsedom Európskej komisie

Kandidátov na túto funkciu predstavujú európske politické strany ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu. Hlavný kandidát, ktorého nominuje Európska rada (hlavy štátov alebo vlád) s prihliadnutím na výsledky európskych volieb, sa po hlasovaní v novom Európskom parlamente stáva predsedom Európskej komisie.

Kandidáti na post šéfa európskej exekutívy sa niekedy označujú aj nemeckým termínom spitzenkandidaten. Tento systém bol prvýkrát použitý po voľbách v roku 2014, keď bol za predsedu Komisie zvolený Luxemburčan Jean-Claude Juncker.

Títo kandidáti sa teraz budú snažiť vytvoriť v parlamente koalície, ktoré by ich mohli podporiť. Už v utorok 28. mája sa bude v Bruseli konať summit európskych lídrov, kde budú preberať výsledky volieb a rokovať o tom, koho zo šiestich kandidátov navrhnú na post predsedu komisie. Hovoriť sa bude aj o možných predsedoch ďalších inštitúcií. Rada by chcela nových lídrov nominovať do konca júna.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices