Smolkova
Monika Smolková, bývalá europoslankyňa. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslankyňa Smolková vysvetľuje, prečo zaslali list so žiadosťou o odchod Roberta Fica

BRATISLAVA / Dosluhujúca europoslankyňa Monika Smolková, ktorá sa do Európskeho parlamentu dostala na kandidátke Smeru-SD sa vyjadrila k listu, ktorý členovia strany Smer-SD z východného Slovenska napísali predsedníctvu strany. Žiadajú v ňom odchod predsedu Roberta Fica a podpredsedu Roberta Kaliňáka. Smolková v rozhovore povedala, prečo tak urobili a aká je momentálne situácia v regiónoch, v straníckych štruktúrach strany. Podľa jej slov sa mnohí členovia strany SMER-SD boja postaviť na ulicu.

Pod list, ktorý členovia Smeru na východe Slovenska poslali predsedníctvu strany, sa podpísala členka Smeru a dosluhujúca europoslankyňa Monika Smolková. Následne ho poslala aj všetkým krajským a okresným predsedom. Podľa jej slov to nemalo byť predmetom mediálnej publikácie, no ako sa vyjadrila „bohužiaľ, niekto to iniciatívne dal médiám, takže je to vonku na verejnosti.“

V straníckych štruktúrach sa teraz podľa Smolkovej potrebujú nutne rozprávať o problémoch, ktoré vznikli. Problémy totiž avizujú členovia aj starostovia, preto je komunikácia zatiaľ jediným riešením. „Musíme sa vrátiť k nášmu sociálno-demokratickému programu. Musíme sa vrátiť k tomu, keď strana vznikala, k poriadku a spravodlivosti. Toto by malo byť heslo aj pre našu ďalšiu prácu.“ Touto výzvou ale poslankyňa nechce stranu rozbíjať ani poškodiť, práve naopak. „Túto stranu som zakladala, chcem v rámci diskusie pomôcť nastoliť riešenia, ako by to malo fungovať, ako by sme mali komunikovať s ľuďmi, aby nám opäť uverili,“ vysvetlila.

Smolková: Bojíme sa pýtať o hlas

Blížia sa totiž komunálne voľby a zvykom členov Smeru v regióne bolo, že postávali na uliciach, mali svoje stanovištia a smelo sa pozerali ľuďom do očí. Prosili ich o dôveru. Dnes je ale situáciu úplne iná, Smer postupne stráca svojich voličov. Dôkazom sú napríklad aj voľby do Európskeho parlamentu, v ktorých ich porazili PS/SPOLU. „Bojíme sa takto stáť na ulici, bojíme sa pýtať o hlas, pretože anti-Smerová antipatia je neskutočná. Musíme to zvrátiť, aby nám ľudia opäť začali veriť, aby opäť naše preferencie stúpali, boli sme znova úspešní,“  prezradila Smolková.

Na Slovensku je Smer jediná sociálno-demokratická strana. To je jeden z dôvodov prečo by to podľa Smolkovej bola škoda, keby strácali preferenčné hlasy.

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

Išlo o pomstu?

List, v ktorom straníci kritizujú úbytok členov, prepady preferencií a aj to, že niektorí vrcholní predstavitelia sú spájaní s kauzami, ktoré otriasli Slovenskom, považujú niektorí zo strany Smolkovej za pomstu. Tieto eurovoľby sa totiž nedostala na kandidátku. Ako sa už nedávno vyjadrila, vyškrtol ju z nej práve Robert Kaliňák. Europoslankyňa povedala, že osobnú pomstu vylučuje. „Ja som tu bola 10 rokov, som spokojná s tým, že som tu mohla byť. Svoje skúsenosti chcem teraz pretaviť v regióne, pomôcť mladým ľuďom aj starostom. Ja svoju ambíciu, kde uplatním svoje poznatky, vedomosti, znalosti mám. Nebažím po funkciách alebo výhodách, takže toto ja absolútne odmietam.“ Ako ďalej poznamenala, tento list nevznikal z večera do rána len preto, že nie je na kandidátke. List chystali už dlhšie, čakali len kým skončia voľby do Európskeho parlamentu, aby priebeh volieb nenarušili. Nechceli totiž ani oslabiť v týchto voľbách pozíciu strany.

Na našu otázku, či sa im už dostala nejaká podpora z krajských štruktúr reagovala, že podporu majú, no skôr tichú. Mnohí sa totiž obávajú o svoje pozície či už ide o tie stranícke alebo štátne. „Boja sa nejakej odvety. Píšu mi ľudia. Píšu mi z Nových Zámkov, Prešova, Banskej Bystrice. Je veľká podpora a pevne verím, že tie svoje výhrady alebo podporu budú adresovať na správne miesto. To je sekretariát strany Smer,“ dodala.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices