Greta Thunberg
Švédska ekologická aktivistka Greta Thunberg. PHOTO: © European Union-EP.

Greta Thunberg obviňuje politikov z pretvárky, proti klimatickým zmenám chcú bojovať len akože

Švédska ekologická aktivistka Greta Thunberg vo Viedni ostro kritizovala svetových politikov. Kritika zo strany 16-ročnej Švédky, ktorá minulý rok v auguste založila tradíciu pravidelných študentských pochodov za klímu, neobišla ani politikov, ktorí chcú proti klimatickým zmenám bojovať. Minimálne časť z nich sa totiž podľa Thunberg iba pretvaruje.

„Politici v jednej sekunde povedia, že klimatické zmeny sú veľmi dôležité, že je to tá najdôležitejšia téma a oni urobia všetko pre to, aby ich zastavili. Ale hneď v ďalšej sekunde chcú rozširovať letiská, budovať nové uhoľné elektrárne a cesty, a vzápätí nasadnú na súkromné lietadlo, ktoré ich odvezie na rokovanie na opačnej strane planéty,“ vyhlásila Thunberg na konferencii vo Viedni.

Švédskej aktivistke, ktorá sa stala ikonou celosvetového ekologického hnutia, sa nepáči ani postoj politikov a lídrov biznisu, ktorí klimatické zmeny vnímajú „primárne ako možnosť na vytváranie nových zelených pracovných miest, nových podnikov a zeleného ekonomického rastu“. „Toto je predovšetkým krízová situácia, a to nie hocijaká krízová situácia. Je to najväčšia kríza, akej ľudstvo kedy čelilo. Nie je to niečo, pri čom stačí, že to ´lajkujete´ na Facebooku,“ povedala Thunberg vo Viedni.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

klima

Správa EEA: Európa nie je pripravená na dôsledky klimatických zmien

EÚ musí konať okamžite, inak klimatické zmeny spôsobia Európe katastrofálne škody. Vyplýva to z prvej …

Consent choices