europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union.

KDH sa stále nezmierilo s rozdelením mandátov do Európskeho parlamentu

BRATISLAVA / KDH sa stále nezmierilo s rozdelením mandátov do Európskeho parlamentu. Kresťanskí demokrati totiž získali vo voľbách viac hlasov ako SaS, avšak, kým dvaja liberálni poslanci sa do Bruselu posadia hneď od začiatku, Miriam Lexmann z KDH môže nastúpiť až vtedy, keď Británia odíde z únie. Ak vôbec odíde.

Ľudia vo všeobecnosti očakávajú, že ak niekto vo voľbách získa viac hlasov, ako iný, tak bude mať aj viac mandátov, v krajnom prípade narovnako mandátov, v žiadnom prípade ale nie menej mandátov. Niektorí politológovia už vopred upozorňovali na to, že platný systém prepočítania získaných hlasov na mandáty môže spôsobiť problémy. Najmä Daniel Kerekes písal o matematicky nesprávnom kritériu, kedy sa mandát zoberie tej strane, ktorý má najmenší zvyšok po delení. Výrok štátnej volebnej komisie po zrátaní hlasov bol jasný. „Najmenší zostatok delenia vykázala strana KDH. Z toho vyplýva, že pani Miriam Lexmann sa ujme svojej poslaneckej funkcie až po odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie,“ uviedol Eduard Bárány, predseda štátnej komisie pre voľby.

Na jar parlament novelizoval volebný zákon v zrýchlenom konaní pre očakávaný brexit. Ministerka vnútra odmieta, že by jej rezort zavinil súčasný stav. „Ak má niekto pochybnosti, že sa ten vzorec použil nesprávne, alebo že sa použil s nejakými chybami, alebo celý ten výpočet je chybný a si nejak inak dedukujú, aký mal byť výsledok, tak treba sa skutočne obrátiť na Štátnu volebnú komisiu,“ povedala Denisa Saková, ministerka vnútra. „To nie je len vec toho, že aby sme my získali ten ďalší mandát, ale je to naozaj vec toho, akým spôsobom slovenský občan vyjadrí svoju vôľu, a akým spôsobom je táto vôľa premenená do politiky. A myslím si, že toto bolo nespravodlivé a musíme urobiť všetky kroky na to, aby sa to napravilo,“ oponuje Miriam Lexmann, zvolená poslankyňa do Európskeho parlamentu.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Ústavný právnik Peter Kubina situáciu nazval volebný hokejom, kde jeden tím síce v zápase dal viac gólov, avšak prehral na body. „Môže to napraviť ešte Ústavný súd SR za predpokladu včasného podania volebnej sťažnosti dotknutým účastníkom volieb,“ povedal Peter Kubina, ústavný právnik. „My to považujeme za nespravodlivé a preto po porade s viacerými našimi odborníkmi zvážime podanie na ústavný súd,“ dodal Pavol Zajac, predseda KDH.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices