jadrova elektraren
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Prudký pokles výroby elektriny z jadra dramaticky zvýši emisie oxidu uhličitého, varuje IEA

BRATISLAVA – Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) varuje pred prudkým znižovaním výroby elektriny z jadra a vyspelé krajiny vyzýva, aby hľadali spôsoby ako predĺžiť životnosť jadrových elektrární. Inak hrozí, že globálna produkcia emisií oxidu uhličitého vzrastie o 4 mld. ton, tvrdí IEA v správe, ktorú zverejnila.

Jadro sa na globálnej produkcii elektriny podieľa zhruba desiatimi percentami a je druhým najväčším zdrojom výroby elektriny s nízkou produkciou oxidu uhličitého po vodných elektrárňach.

Budúcnosť nukleárnej energie je však neistá, keďže rozvinuté krajiny začínajú jadrové elektrárne postupne zatvárať. Dôvodom je vysoký vek reaktorov a politické rozhodnutia o ústupe od jadra, ale aj prísnejšie požiadavky na bezpečnosť a ekonomické faktory. Ak sa nič nezmení, môžu vyspelé ekonomiky vrátane USA, Kanady, Európskej únie a Japonska do roku 2025 stratiť 25 percent jadrovej kapacity a do roku 2040 až dve tretiny, varuje IEA.

Kapacita veterných a solárnych elektrární sa za posledných 20 rokov v rozvinutých krajinách zvýšila o 580 gigawattov (GW). V horizonte nasledujúcich 20 rokov by však bolo potrebné pridať takmer päťnásobok tohto objemu. Tak dramatický nárast výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov by znamenal vážne výzvy pri integrovaní nových zdrojov do širšieho energetického systému. Transformácia smerom k čistej energii by si zároveň v rozvinutých krajinách v rovnakom období vyžiadala dodatočné investície vo výške 1,6 bilióna USD, čo by pre spotrebiteľov znamenalo vyššie účty za elektrinu, tvrdí IEA. (1 EUR = 1,1198 USD).

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices