Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament aktualizoval projekciu rozdelenia mandátov v povolebnom pléne

EP v stredu aktualizoval projekciu rozdelenia kresiel v povolebnom pléne založenú na konečných a predbežných výsledkoch z dvadsiatich siedmich krajín Únie a odchadoch z jedného štátu EÚ.

Projekcia rozdelenia mandátov povolebného EP bude naďalej aktualizovaná na základe prichádzajúcich výsledkov volieb z jednotlivých členských štátov TU.

Aktuálna projekcia je založená na:

  • oficiálnych definitívnych výsledkoch z trinástich členských štátov: Cyprus, Česko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Chorvátsko, Luxembursko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Slovensko, Spojené kráľovstvo
  • oficiálnych predbežných výsledkoch zo štrnástich členských štátov: Belgicko, Bulharsko, Grécko, Holandsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko, Taliansko
  • vnútroštátnych odhadoch z jedného členského štátu: Írsko

Na webovej stránke nájdete informácie o výsledkoch v jednotlivých členských štátoch – vrátane počtu kresiel získaných politickými stranami, o predpokladanom počte mandátov politických skupín v pléne nového EP, o počte zvolených poslancov a poslankýň a o volebnej účasti. Tohtoročné výsledky je možné porovnať s výsledkami predchádzajúcich volieb do EP, kalkulačka pomôže spočítať mandáty prípadných koalícií a samostatný nástroj umožní stiahnutie aplikácie.

Odhady naznačujú rast volebnej účasti

Účasť na voľbách do Európskeho parlamentu je na základe dostupných údajov odhadovaná na úrovni 50,97%. V prípade, že sa tento odhad potvrdí, pôjde o najvyššiu účasť v európskych voľbách za ostatných dvadsať rokov.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

O dac

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices