Ruzicka
Foto: MZVaEZ SR.

F. Ružička: Potrebujeme ambiciózny a vyvážený budúci viacročný európsky rozpočet

Štátny tajomník F. Ružička dnes (31. mája) otvoril na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky expertné stretnutie V4 venované budúcemu európskemu rozpočtu.

V rámci svojho vystúpenia zdôraznil významnú úlohu Vyšehradskej skupiny a Skupiny priateľov politiky súdržnosti pri prezentovaní a presadzovaní  záujmov stredoeurópskeho regiónu do konkrétnych finančných alokácií na budúce sedemročné obdobie.

„Potrebujeme ambiciózny a vyvážený budúci viacročný európsky rozpočet s dostatkom zdrojov tak na tradičné politiky, ako je politika súdržnosti a Spoločná poľnohospodárska politika, ako aj na nové výzvy súvisiace s migráciou, zmenou klímy a bezpečnosťou,“ uviedol štátny tajomník F. Ružička

Dnešné stretnutie, pod taktovkou slovenského predsedníctva vo V4, prispelo k precíznejšej koordinácií pozícií vyšehradských krajín pred nadchádzajúcim samitom lídrov v Bruseli (20. – 21. jún), ktorým rokovania o budúcom viacročnom finančnom rámci na roky 2021 – 2027 vstúpia do rozhodujúcej fázy.

Krajiny V4 sa zhodli na presadzovaní flexibilnejších implementačných pravidiel pri tradičných politikách, podpore zvýšeného financovania nových výziev, ako aj na potrebe posilniť úlohu EÚ ako globálneho hráča. Experti sa nevyhli ani diskusii o novom návrhu o ochrane rozpočtu EÚ v prípade všeobecných nedostatkov v oblasti dodržiavania zásady právneho štátu, či diskusii o vlastných zdrojoch, čiže príjmovej strane európskeho rozpočtu.

Viac..  Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál

Kontinuálna a konštruktívna spolupráca medzi krajinami V4 a krajinami Skupiny priateľov politiky súdržnosti môže značnou mierou prispieť k dosiahnutiu kvalitnej, vyváženej a včasnej dohody o budúcom viacročnom finančnom rámci na roky 2021 – 2027 na úrovni EÚ27.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices