Pellegrini
Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union- EP.

Pellegrini podpísal dohodu so Srbskom. Vrátia nám vyše 6 miliónov eur

BELEHRAD / Srbsko nám vráti časť dlhu ešte z čias Juhoslávie. Dohodu podpísali vo štvrtok v Belehrade náš premiér a srbská premiérka.

Celkový dlh Srbska voči Slovensku ešte z čias Juhoslávie je v súčasnosti vrátane úrokov vyše 24 miliónov dolárov. po dlhých rokovania Srbi nakoniec zaplatia. „Vláda vracia dlhy, ktoré vznikli pred 20 rokmi, sme teda vierohodný partner,“ uviedla Ana Brnabić, srbská premiérka.

Belehrad síce zaplatí, ale len tretinu, a to je približne 7 miliónov dolárov (približne 6 300 000 eur). „Vzhľadom na vek toho dlhu a štruktúru, sme sa rozhodli, že privítame jednorazové splatenie prostriedkov, odpísanie toho zbytku dlhu,“ povedal premiér.

​Obaja premiéri sa bavili aj o Srbských prístupových rokovaniach s úniou. Slovensko ambície Belehradu podporuje. V samotnej krajine často panujú protichodné názory na vstup do únie. „Nad 55 % občanov je momentálne za vstup. Veľmi veľa záleží od toho, ako sa Brusel zachová v otázke Kosova,“ informovala srbská premiérka.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Čo sa týka vrátenia dlhu, všetky peniaze použije vláda pre slovenské menšiny v cudzine a značná časť ostane aj v Srbsku. To ocenili práve rodáci v Báčskom Petrovci. Zaujímavosťou je, že Slováci do tej oblasti prišli pred 250 rokmi a stále sa rozprávajú po slovensky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices