cigarety
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ uviedla do prevádzky systém pre vysledovateľnosť tabaku a bezpečnostné prvky

Do prevádzky bol uvedený európsky systém pre vysledovateľnosť tabaku a bezpečnostné prvky. Prví výrobcovia v EÚ na základe svojich žiadostí dostali označenia vysledovateľnosti pre cigarety a tabak na vlastnoručné zhotovenie. Znamená to, že spotrebitelia čoskoro uvidia na obaloch nové označenia spolu s požadovanými bezpečnostnými prvkami.

Na základe uvedených označení budú môcť vnútroštátne orgány sledovať pohyb týchto balení v rámci legálneho dodávateľského reťazca v EÚ. Celoeurópsky systém pre vysledovateľnosť tabakových výrobkov začal svoju činnosť už 10. mája 2019, hoci oficiálny deň jeho spustenia pripadol na 20. máj 2019.

Počas uplynulých dní sa hospodárske subjekty v celej EÚ začali registrovať v systéme. Členské štáty sú zodpovedné za zriadenie subjektu zodpovedného za vydávanie nových označení vysledovateľnosti („vydavateľa ID“) a za posledné mesiace dosiahli významný pokrok pri vydávaní týchto označení. Komisia vie o jednom prípade členského štátu, ktorý ešte nebol schopný splniť túto povinnosť, aby však mohla včas spustiť systém, prijala rozhodnutie, ktorým povoľuje hospodárskym subjektom používať služby vydavateľa ID iného členského štátu.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices