Antverpy: prístav na Šelde s vôňou kakaa a leskom diamantov

Belgické kráľovstvo tvoria dve veľké územné oblasti – Valónsko a Flámsko. Historické a názorové rozdiely spôsobujú občas kontroverzie, ale Belgičania sa nakoniec vždy dohodnú.

Krajina v novodobej histórii nepatrila medzi najväčšie či najmocnejšie. V 19. storočí využila šancu a podieľala sa na koloniálnom delení Afriky. Získala Kongo a neuspokojila sa iba s týmto územím. Afrika sa odvďačila kakaom a Belgicko je dnes jedným z najznámejších výrobcov čokolády a praliniek na svete. Vyhlásené čokoládovne sa hrdia tým, že okrem tradície, majstrovstva a fantázie ako surovinu používajú najkvalitnejšie kakaové bôby z ekologických plantáží.

Čokoládové crazy nápady

Nuž, určite sa oplatí ochutnať. Labužníkov oslovujú rafinované príchute so včelou materskou kašičkou, delikátnymi druhmi hmyzu, slaninkou či feferónkami… Rolling Stones vyvolali pri príležitosti vystúpenia v Antverpách ošiaľ, na ktorý pamätníci dodnes spomínajú: bol vynikajúcim marketingovým ťahom a odštartoval odštartoval boom čokoládových crazy nápadov. No nešnupnite si najjemnejší prášok z kakaových bôbov! Mick Jagger ako prvý testoval mechanický vynález zakončený špeciálnou lyžičkou, ktorá dopraví kakaový prášok do nosa.

Umenie sladkej závislosti

Vyskúšali sme. Nezameniteľnej vône a chute máte zrazu plnú hlavu a trochu vám ju zamotá. V slávnej Dominique Persoone Chocs na antverpskej Meir 50 výrobu čokoládových praliniek povýšili na umenie – také originálne a delikátne, že do majstrovských kúskov najrozličnejších druhov a tvarov je ľúto zahryznúť. Škála čokoládových variácií je nevyčerpateľná – existuje viac ako desaťtisíc príchutí a pribúdajú ďalšie…

Photo: unsplash

Poklad menom Šelda

Čím by bolo mesto bez významnej dopravnej tepny s obrovským námorným prístavom? Samotné Antverpy sú od morského pobrežia vzdialené desiatky kilometrov, ústie rieky Šeldy je však dostatočne široké a hlboké, aby sa po nej mohli plaviť aj veľké zaoceánske plavidlá. Lode s ponorom do štrnásť metrov sa do prístavu dostanú bez problémov, väčšie si občas počkajú na príliv.

Námorná brána do Európy

Prístav chránený pred výkyvmi počasia je obrovským ekonomickým bonusom pre mesto. Je námornou bránou do Európy, druhým najväčším prístavom na starom kontinente a piatym najväčším na svete. Ročne sem pripláva takmer 20 tisíc námorných a 70 tisíc riečnych lodí. Poloha mesta a splavnosť Šeldy umožňujú prepravovať tovar zo zaoceánskych prístavov ďalej po rieke až hlboko do európskeho vnútrozemia. Mesto vedelo využiť svoje geografické šance. V histórii sa však muselo na niekoľko rokov primátu vzdať. Po podpísaní tzv. Westfálskeho mieru, ktorý ukončil tridsaťročnú vojnu, mu bol odopretý prístup k moru.

Požehnanie pre prosperitu  

Po holandskom Rotterdame sú Antverpy zároveň aj druhým najstarším prístavom v Európe. Mesto je dnes najdôležitejším priemyselným a hospodárskym centrom krajiny. V súvislosti s rozvojom obchodu tu vznikla aj prvá burza v Európe. Múzeum námornej dopravy je váženou inštitúciou, v ktorej sa dozviete všetko o histórii, význame, požehnaní pre obchod a prosperitu, ale aj o obetiach, túžbe po poznávaní, odvahe a sile človeka.

Photo: unsplash

Každý druhý kameň ide cez Antverpy

V žiadnej inej európskej krajine sa neobchoduje s takým množstvom diamantov! Pôsobí tu viac ako 1 500 firiem a štyri svetové diamantové burzy. V špičkovom High Diamond Centre overujú špičkoví odborníci kvalitu a určujú shodnotu kameňov. Každý druhý diamant na svete – či už samostatne alebo v podobe šperku – prechádza cez Antverpy. Tento biznis je veda a diamantová alchýmia.

600 ročný obchod s diamantmi

V nádherných priestoroch Múzea diamantov otvorených pred rokom sa dozviete všetko o ťažbe, spracovaní, brúsení a hodnote tohto najcennejšieho lesklého nerastu. Inštitúcia je súčasťou scény 600 ročného obchodovania s touto komoditou. Nájdete v ňom módne doplnky zdobené drahými kameňmi najrozličnejších veľkostí a tvarov. Pozornosť vzbudzuje moderný dizajn i historické kúsky zo 16. storočia s tzv. ostrým tvarom, keď sa kamene neopracovávali vôbec alebo sa tvarovali minimálne.

Akadémia výtvarných umení  

Od šperkov je len na skok k móde – aj vďaka Kráľovskej akadémii výtvarných umení a jej šikovným absolventom sa Antverpy stali uznávaným centrom módy a dizajnu. Populárne výpredaje odevov, obuvi a doplnkov lákajú tisícky návštevníkov a v meste je vždy viac ako rušno.

Flámska renesancia na Grote Markt

Život plnokrvne pulzuje na niekdajšom hlavnom trhovisku Grote Markt, kde sa podobne ako kedysi v minulosti odohrávajú všetky dôležité udalosti. Na priestranstve, ktoré sa podobá hlavnému námestiu v Bruseli, sa nachádza radnica zo 16. storočia s bohatou sochárskou výzdobou, malebný príklad flámskej renesancie.  Dominuje mu bronzová socha hrdinu Silvia Braba. Porazil obra Druona Antigona, ktorý nútil lodníkov platiť vysoké clo tak, že mu odťal obidve ruky. A tak mu určite patrí čestné miesto ako jednému zo symbolov mesta. Niektoré pramene tvrdia, že názov Antverpy pochádza z holandského „handwerpen“, čo v preklade znamená „trhanie rúk“.

Photo: unsplash

Najviac? Atmosféra a zážitky

Námestie je plné lákavých obchodov, kaviarničiek, galérií, čokoládovní a kaviarní.  Mesto rozumie obchodu i cestovnému ruchu, veď sa ním už storočia úspešne živí. A naša sprievodkyňa nám potvrdí, že ľudia sú hrdí na to, že mesto okrem tradičných turistických modelov ponúka to, čo si domáci i turisti mimoriadne cenia – a síce atmosféru a neobyčajné zážitky.

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.
Consent choices