Zavíta k nám štvrtý japonský malý princ. Bude z radu úspešných offroadov

Ani výrobcovia nerátali s tým, že sa im s offroadom Suzuki podarí dobyť takmer celý svet. Vyvinuli mini auto s pohonom všetkých štyroch kolies LJ10, ktoré zvládlo drsné cesty a dostalo sa aj na miesta, kde sa to iným nepodarilo.

O niekoľko týždňov sa na našich cestách objaví už štvrtá generácia mini offroadu Suzuki Jimny. Celých jedenásť rokov po nástupe tretej generácie, z ktorej sa k majiteľom dostal takmer milión vozidiel, nastupuje na trh aktuálny model s vysokými ambíciami. Má na to vytvorené dobré predpoklady.

Funkčnosť a prehľad v teréne

Najnovší Jimny je stavaný na maximálnu funkčnosť v teréne i na cestách. Hranatá karoséria a plochá predná kapota zlepšujú výhľad. Zvislejšie stĺpiky a kapota skvalitňujú viditeľnosť cez čelné sklo, rovnako ako nižšie položené okná na strane vodiča a spolujazdca. Čierna maska chladiča zvýrazňuje charakteristické okrúhle svetlomety s 15-palcovými tmavými metalízovanými kolesami z ľahkej zliatiny.

Photo: Suzuki

V interiéri sa myslelo na všetko

Praktický interiér je navrhnutý na pohodlnú prepravu štyroch dospelých pasažierov. Dominuje prístrojová doska i okolité súčasti vybavenia s povrchovou zrnitou úpravou proti poškrabaniu a škvrnám. Rukoväť a ovládače majú praktický dizajn, takže sa s nimi dá manipulovať v teréne a aj v rukaviciach. Meracie prístroje umiestnené v trojrozmerných krytoch sú stále podsvietené pre lepšiu viditeľnosť v prírode i mimo nej, keď vozidlo často prechádza slnečnými a tienistými oblasťami.

Dravý pod kapotou

V najnovšom modeli Jimny je použitý 1,5-litrový benzínový motor. Oproti predchádzajúcej generácii prináša silnejší krútiaci moment, ktorý pri nízkych otáčkach zlepšuje jazdné vlastnosti najmä  v teréne, kde sa nižšie otáčky často vyžadujú. Napriek zvýšenému zdvihovému objemu má menšie celkové rozmery ako 1,3 litrový motor, ktorý nahrádza, a je aj výrazne úspornejší. K dispozícii je 5-stupňová manuálna alebo 4-stupňová automatická prevodovka.

Viac..  Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí
Photo: Suzuki

Praktické terénne žihadlo

Jimny v sebe spája štyri základné prvky nevyhnutné pre terénne výjazdy – rebrinový rám, ideálne prejazdové uhly do ťažko dostupných miest, trojprvkové tuhé nápravy s vinutými pružinami a zapínateľný pohon všetkých štyroch kolies s redukčnou prevodovkou pre nízke rýchlostné stupne.

Ideálne uhly na strmé kopce

Dostatočný 37-stupňový predný nájazdový uhol, 28-stupňový prejazdový a 49-stupňový zadný nájazdový uhol umožňujú preliezť cez prekážky a strmé kopce bez porušenia nárazníkov alebo podvozka. Autíčko tvorcovia často nazývajú aj „malý princ terénu“. Fanúšikov značky poteší, že novinka sa na našich cestách objaví v krátkom čase – v júli tohto roka.

O Juraj Turis

Consent choices