brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Aktivita v britskom spracovateľskom priemysle prvýkrát po takmer troch rokoch oslabila

BRATISLAVA – Aktivita v britskom spracovateľskom priemysle minulý mesiac prvýkrát po takmer troch rokoch klesla. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom informovala agentúra IHS Markit. Jej index nákupných manažérov (PMI) sa v máji znížil na na 49,4 bodu z aprílových 53,1 bodu.

Pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, sa kľúčový ukazovateľ ocitol prvýkrát od júla 2016, teda mesiac po referende, v ktorom väčšina britských voličov hlasovala za vystúpenie z EÚ.

Pre neistotu súvisiacu s brexitom podľa agentúry Markit zákazníci odkladajú objednávky, na čo firmy reagujú znižovaním zásob. Nové objednávky spracovateľského priemyslu v máji klesli prvýkrát za sedem mesiacov, pričom medzimesačný prepad bol jeden z najstrmejších za šesť a polroka.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Veľká Británia mala úniu pôvodne opustiť k 30. marcu 2019. Dohodu, ktorú s únijnými lídrami vyrokovala premiérka Theresa Mayová, ale britskí zákonodarcovia odmietli. Londýn a Brusel sa tak dohodli na posunutí termínu pre brexit do 31. októbra.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices