Antverpské tradície tolerancie a Rubensov odkaz plný života

Kozmopolitné Antverpy mnohí považujú za jedno z najkrajších európskych miest. Sú symbolom Flámska a znášanlivosti ľudí rôznych názorov. Belgicko sa vo svete považuje za jednu z najtolerantnejších krajín a Antverpy sú verným nositeľom tejto tradície.

Žijú tu príslušníci mnohých národnostných, etnických či religióznych skupín s vlastnou identitou. Sídli tu rímskokatolícka diecéza, no 700 000 obyvateľov tvoria predstavitelia všetkých rás a vierovyznaní. Spája ich to, že majú radi svoje mesto a radi sa stretávajú. Nespočetné kaviarničky, reštaurácie, čokoládovne a pivárne, ktoré ponúkajú až 500 druhov rôzneho piva, sú plné života, vravy a zábavy. Dopriať si nielen niečo z preferovanej domácej kuchyne, ale najmä sa stretnúť a porozprávať: posedenie pri jedle je spoločenská záležitosť a súčasť životného štýlu.

Základy flámskej školy

Antverpy ponúkajú mnoho možností na poznávanie plné zážitkov – na predĺžený víkend i na dlhší pobyt. Majú jedinečnú históriu, nádhernú architektúru i atmosféru. Mesto je spojené s menom a dielom jedného z najvýznamnejších flámskych maliarov Petra Paula Rubensa. Preslávili ho najmä obrazy Stavanie kríža a Snímanie z kríža, ktoré vytvoril pre mestskú katedrálu. V Antverpách založil ateliér, kde v duchu slávnej flámskej školy pracovali aj jeho žiaci, medzi ktorými vynikal Antonius Van Dyck.

Jedno z najvzácnejších Rubensových diel v antverpskej katedrále. Photo: unsplash

Všetko dýcha Rubensom

Dnes je jednou z najobľúbenejších atrakcií Antverp. Návšteva renesančno-barokového paláca postaveného podľa jeho návrhov, je mimoriadny zážitok: je cestou do histórie, do doby, v ktorej žil a tvoril jeden z najvýznamnejších Flámov. Nechýba svetlo, teplé farby – všadeprítomná rodinná atmosféra vyžaruje z nábytku, obrazov, dvora i vnútornej barokovej záhrady. Všetko zostalo zachované v pôvodnej podobe.

Umelcova socha na Groenplaats. Photo: unsplash

Umelcovo umenie diplomacie

Rubens patril medzi málo umelcov, ktorí zbohatli už počas svojho života. Pohyboval sa vo vysokých spoločenských kruhoch, ovládal etiketu, bol rozhľadený a talentovaný. Aj jeho zásluhou došlo k zmiereniu odvekých rivalov Anglicka so Španielskom a obe monarchie jeho služby štedro odmenili. Bol nielen vynikajúcim umelcom, ale aj diplomatom a významnou a vplyvnou osobnosťou.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Veľkolepá Katedrála Panny Márie

Dominantou Antverp je Katedrála Panny Márie zo 14. storočia, veľkolepá stavba, ktorú budovali neuveriteľných 269 rokov. Je najväčšou gotickou katedrálou v Belgicku a má ohromujúce rozmery – tvorí ju 7 lodí a hlavnú klenbu podopiera 125 gotických stĺpov. Musela čeliť viacerým katastrofám, napriek tomu sa ju podarilo uchovať v pôvodnej kráse. Aj ona sa spája s Rubensovým menom: Posedieť si vo vnútri pri slávnych umelcových obrazoch s typickými teplými odtieňmi červenej a modrej je mimoriadny zážitok. V lete z katedrály vychádzajú takmer koncertné zvuky – vyvolávajú ich kostolné zvony. Vedľa katedrály je Zelené námestie (Groenplaats) so sochou umelca v nadživotnej veľkosti.

Najväčšia katedrála v Belgicku, gotický skvost zo 14. storočia. Photo: unsplash

Svetová železničná stanica

Antverpy však majú ďalšiu zaujímavú, aj keď civilnejšiu „katedrálu“. Je ňou tunajšia železničná stanica. Ak pricestujete do mesta vlakom, určite neprehliadnete 75 metrov vysokú kupolu hlavnej stanice. Centraal sa považuje za jednu zo štyroch najkrajších železničných staníc na svete. Mramor, leštený kameň, oblúky, stĺpy a balustrády, v nich informačné centrá, pobočky bánk, obchodíky, vôňa kávy a samozrejme – čokolády. Môžete tu stráviť toľko času, koľko chcete. Ale to by ste nestihli ďalšiu raritu: hneď za stanicou je jedna z najstarších zoologických záhrad, jediná, ktorá je v centre historického mesta. Vynikajúce vlakové spojenie s neďalekým Bruselom ponúka ďalšie možnosti objavovanie Belgicka.

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.
Consent choices