Stefanec
Europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union.-EP.

Štefanec a Niedermayer: Odsudzujeme pokusy o falšovanie dejín zo strany Ruskej federácie

Spoločné vyhlásenie vedúceho slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivana Štefanca a českej delegácie Luďka Niedermayera k ruskému návrhu zákona o invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968

My, vedúci delegácií Európskeho parlamentu zo Slovenskej a Českej republiky združení vo frakcii Európskej ľudovej strany, odsudzujeme pokusy o falšovanie dejín zo strany Ruskej federácie a hanobenie pamiatky všetkých občanov vtedajšieho Československa, ktorí zahynuli, alebo boli  perzekvovaní v súvislosti s inváziou vojsk Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom v auguste 1968. Návrh zákona, ktorý má prerokovať Štátna Duma Ruskej federácie  a ktorý ospravedlňuje vpád cudzích vojsk na územie našich krajín,  považujeme za škandalózny a žiadame, aby predstavitelia Ruskej federácie, v súlade so svojimi predchádzajúcimi vyhláseniami, všetkým týmto   pokusom o falšovanie dejín účinne zabránili .

Okupácia vždy ostane okupáciou a agresia agresiou. Spomienky na toto poníženie a pošliapanie medzinárodného práva aj základných ľudských práv jednotlivcov ostanú trvale v pamäti našich národov. Ani v Európskom parlamente na to nezabúdame. Minulý rok sme si obete augusta 1968 uctili odbornou konferenciou a výstavou a budeme si ich pripomínať aj naďalej. V prípade, že tento zákon bude v Ruskej federácii prijatý, sme pripravení iniciovať rezolúciu, ktorá odsúdi  prekrucovanie historických udalostí zo strany Ruska nielen v prípade invázie do Československa, ale aj v iných prípadoch.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Sme presvedčení, že akákoľvek  forma schvaľovania, či legitimizovania vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa v auguste 1968 je urážkou pamiatky obetí tohoto vpádu a následnej okupácie a všetci ľudia, bez ohľadu na štátnu príslušnosť, ktorým záleží na slobode a demokracii, by tuto pamiatku mali ctiť.

Ivan Štefanec, vedúci slovenskej delegácie pri frakcii Európskej ľudovej strany

Luděk Niedermayer, vedúci českej delegácie pri frakcii Európskej ľudovej strany

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav.

O dac

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices