Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Eurovoľby sa skončili. Čo bude nasledovať?

Čo bude nasledovať po zvolení nového Parlamentu? Na poslancov čaká najmä voľba novej Európskej komisie. 

Európania si vo voľbách vybrali 751 poslancov, ktorí ich budú zastupovať počas nasledujúcich 5 rokov. Jednou z prvých úloh nových poslancov bude volenie nové predsedu Európskej komisie a celého kolégia komisárov.

Európske politické strany už pred voľbami predstavili svojich kandidátov na predsedu Európskej komisie. Lídri členských krajín spomedzi nich vyberú jedného favorita, pričom zohľadnia výsledky volieb do Európskeho parlamentu. Parlament už avizoval, že nebude akceptovať kandidátov, ktoré neboli nominovaní pred voľbami ako tzv. spitzenkanditáti.

Nové, v poradí už deviate volebné obdobie Európskeho parlamentu sa oficiálne začne 2. júla na ustanovujúcom plenárnom zasadnutí. Poslanci sa ešte predtým musia rozhodnúť, do akej politickej skupiny vstúpia, alebo či ostatnú nezaradení. V minulom volebnom období mal parlament osem politických frakcií.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Počas ustanovujúceho plenárneho zasadnutia budú poslanci hlasovať o novom predsedovi a podpredsedoch Európskeho parlamentu.

O novom predsedovi Európskej komisie sa bude hlasovať v druhej polovici júla.

Následne členské štáty navrhnú v spolupráci s novým šéfom Komisie jednotlivých komisárov. Kandidátov posúdia parlamentné výbory, ktoré sa zaoberajú oblasťami, za ktoré budú konkrétni komisári zodpovední. Kompletné zloženie novej Komisie na záver ešte musí schváliť plénum väčšinou odovzdaných hlasov.

Nová Európska komisia by mala začať fungovať 1. novembra.

O dac

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices