zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad 22. týždňa 2019

TRUMP OPÄŤ HROZÍ ZAVEDENÍM CIEL. TENTOKRÁT VOČI MEXIKU

EUROZÓNA: V eurozóne bola zverejnená finalizácia dôvery spotrebiteľov. Tá bola v máji potvrdená na úrovni – 6,5 bodu, čo znamená, že sa mierne zlepšila v porovnaní s aprílom [ -7,3 bodu]. Dôvera sa v máji zvýšila aj čo sa týka vývoja ekonomiky eurozóny, a to o 1,2 bodu na 105,1 bodu. Trhy odhadovali len mierny rast, a to na 104 bodov. Dôvodom zlepšenia nálady v ekonomike menového bloku bol rast spotrebiteľskej dôvery, dôvery v priemysle a taktiež aj v službách.

NEMECKO: Spotrebiteľská dôvera v Nemecku sa za jún mierne zhoršila [o -0,1 bodu] na 10,1 bodu, pričom trhový konsenzus očakával zlepšenie na 10,4 bodu. Vývoj nemeckej miery nezamestnanosti v máji priniesol pozitívny výsledok. Nezamestnanosť totiž mierne klesla na 3,5 % z aprílovej hodnoty 3,6 %.

V Nemecku boli zverejnené maloobchodné tržby, ktoré pozitívne prekvapili, keďže ich medziročný rast dosiahol v apríli až 4 %. Trhy pritom očakávali oveľa miernejší rast na úrovni 1,4 %, keďže mesiac predtým sa tržby v nemeckom maloobchode znížili o -2 %.

Májová inflácia v krajine spomalila svoje tempo rastu na úroveň len 1,4 %, zatiaľ čo v apríli ceny v obchodoch rástli o rovné dve percentá. Trhy síce v máji prognózovali spomalenie inflácie, ale mierenejšie (1,6 %), než ku akému v skutočnosti došlo.

TALIANSKO: Spoločnej mene neprospieva slovná prestrelka medzi Rímom a Bruselom týkajúca sa talianskeho dlhu. Salvini totiž po úspechu v eurovoľbách ohlásil ďalšie opatrenia, ktoré zvýšia budúcoročný deficit krajiny. Bruselu sa samozrejme nepáči, že Taliani neznižujú svoj verejný dlh, ktorý dosahuje až 132 % HDP (maastrichtské kritérium pritom požaduje dlh na úrovni 60 % HDP).

USA: Aj za druhým brehom Atlantiku rástla spotrebiteľská dôvera. Tam však bol rast výraznejší ako v eurozóne. V máji vzrástla dôvera spotrebiteľov podľa Conference of Board o takmer 5 bodov na 134,1 bodu. Trhový konsenzus počítal s rastom iba o 0,8 bodu na 130 bodov. Nepriaznivo sa ale vyvíjal ekonomický sentiment v US hospodárstve, ktorý podľa University of Michigan dosiahol v máji len hodnotu rovných 100 bodov, pričom mesiac predtým bol na úrovni 102,4 bodu.

„Anualizovaný rast HDP v 1. tohtoročnom kvartáli na základe prvotného odhadu vzrástol o 3,2 %. No druhý odhad medzikvartálneho rastu US ekonomiky za 1. štvrťrok bol na úrovni 3,1 %, čo je len mierne slabšie tempo aké bolo zverejnené podľa prvého odhadu. V záverečnom kvartáli vlaňajška vzrástlo HDP o 2,2 %, čo znamená, že sa darí americkej ekonomike lepšie.

Za druhým brehom Atlantiku bol zverejnený aj vývoj osobných príjmov a výdavkov amerických domácností. Príjmy sa v apríli medzimesačne zvýšili o 0,5 %, čo prekonalo marcovú hodnotu (len 0,1 %) aj očakávania trhov (0,3 %). Rástli však aj výdavky US domácností, a to o 0,3 %. Ich rast ale v apríli v porovnaní s marcovým rastom (o 1,1 %) výraznejšie spomalil.

Šéf Bieleho domu sa minulý týždeň opäť postaral o rozruch na trhoch, keď oznámil, že od 10. júna zavedie 5 %-né clá na všetky tovary dovážané z Mexika. Týmito sankciami chce Trump prinútiť Mexiko k nejakej činnosti, aby zastavilo príliv nelegálnych migrantov do USA. Na Twitteri uviedol, že colné sadzby sa budú postupne zvyšovať každý mesiac o 5 percentuálnych bodov až na 25 %, pokiaľ sa problém nevyrieši, potom by boli clá zrušené. Mexiko na to reagovalo so záujmom riešiť túto situáciu a hľadať alternatívne riešenia,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Dohoda o obchodných vzťahoch Washingtonu a Pekingu sa nepohla vpred, stále sa objavujú len nové vyhlásenia. Čína sa vyjadrila, že kroky z americkej strany považuje za ekonomický terorizmus. Trump je naopak spokojný s clami, a preto sa s dohodou veľmi neponáhľa a čaká na ústupky z druhej strany. Čínske ministerstvo obchodu vyhlásilo, že Čína nemá záujem vyvážať vzácne kovy do krajín, ktoré bojujú proti nej.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices