Jedna návšteva nestačí. Salzburg je ako svetová scéna

V máji musíte v Salzburgu rátať s dažďom a pár stupňami nad nulou, no počasie sa rýchlo umúdri a zistíte, že ide o ideálny čas. Príroda a parková zeleň sa predvádzajú v plnej kráse a ponuka je výsostne nadčasová. Všetkého je nadelené vrchovatou mierou: zaujímavá história a jedinečná kultúra, lesk a noblesa veľkého sveta, úcta k tradíciám a ekologický prístup na každom kroku.

V salzburskej jazernej oblasti sa rozprestiera štvorica jazier – Wallersee, Mattsee, Grabensee a Obertrumersee, malebné mestečká a prírodné zaujímavosti, rašeliniská Wenger Moor či tiesňava Teufelsgraben. A stovky kilometrov značených trás pre milovníkov cykloturistiky. Kehlsteinhaus, známe Orlie hniezdo, je dnes tiež turistickou atrakciou. Soľné bane patria medzi najstaršie, slané ložiská objavil už praveký človek. V podzemí v Halleine je stále živo, kilometre štôlní sú prístupné návštevníkom. Romantický St. Gilgen pri Wolfgangsee je lákavý v každom ročnom období, nielen v adventnom čase.

Križovatka kultúr zo severu i juhu

Mesto má bohaté dejiny. Prvé stopy osídlenia siahajú až do mladšej doby kamennej. Okolo r. 15 pred n.l. na územie prichádzajú Rimania, ktorí strategicky využili geografiu hory Mönchsberg poskytujúcej prirodzenú ochranu. Rímske osídlenie sprevádzali časy rozkvetu, písomné zmienky z čias prvého biskupstva potvrdzujú éru rozvoja a prosperity. Salzburg bol križovatkou kultúr zo severnej a neskôr i z južnej Európy. Odnepamäti priťahoval umelcov, staviteľov a remeselníkov. Viaceré barokové stavby, na čele ktorých je Katedrála sv. Ruperta a Virgila, sú dielom talianskych umelcov, preto ho mnohí nazývajú Rím severu.

Takáto je príroda v okolí jazera Wolfgangsee. Photo: unsplash

Tisíc objektov zapísaných do Zoznamu UNESCO

Mesto sa tešilo mimoriadnej výsade: arcibiskup mal podobne ako pápež právo menovať vo svojich štyroch biskupstvách cirkevných hodnostárov. Salzburskí arcibiskupi si udržali vládu nad druhým najväčším cirkevným štátom na svete do roku 1806. Len Rím bol väčší. Sakrálne stavby prekypujú barokovou krásou. Meštianske domy zo stredoveku a veľkoryso koncipované hlavné námestie s talianskym šarmom, na ktoré vedú všetky ulice a uličky s mimoriadnou atmosférou, sú veľmi dobre zachované, čo veľkou mierou prispelo k tomu, že historické centrum mesta Salzburg s plochou 236 hektárov a s 1000 objektmi je od roku 1997 zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Počasie patrí k mestu a nikoho neodradí

Na cestu za krásami starého mesta sa treba vydať pešo. Aj keď si ráno privstaneme a hneď po raňajkách sa vydávame vyzbrojení pláštenkou , mapou a mestskou kartou do centra, zisťujeme, že nás predbehli mnohí skalní nadšenci a zdá sa, že najmä zo vzdialených kútov sveta. Je vidieť, že možnosť navštíviť a spoznávať toto mesto je pre nich sviatkom a o pokladoch umenia a kultúry vedia toho dosť. Stretávame ich často s knihou pod pazuchou a bedekrami v ruke, single i celé skupinky nasavajúce celú tú ohromnú kombináciu histórie a atmosféry génia loci, ktoré mesto ponuka.

Na námestí s Mozartovou sochou hrajú mladí umelci. Photo: Marta Turisová

Poznávanie medzi kvapkami dažďa

Neprišli v prvom rade a za každú cenu robiť selfie, aby sa všetci priatelia dozvedeli, že sú na vychytenej Getreidegasse, v Mozartovom rodnom dome alebo v múzeu vianočných ozdôb. Vnímajú. Obdivujú tematické výstavy v jedinečnom interiéri Salzburgského múzea či v Múzeu moderného umenia, atmosféru a veľkoleposť katedrály, niektorí dokonca vyšliapu hore na Hohensalzburg. Míňame sa v uličkách vedúcich z rozľahlého hlavného námestia pri katedrále, obdivujeme Cintorín sv. Petra, jeden z najkrajších historických miest tohto druhu na svete, nasávame atmosféru najstaršieho hostinca v Európe v kláštornej pivnici sv. Petra a ochutnáme koláč v historickej najstaršej, stále fungujúcej a rozvoniavajúcej pekárničke v meste. Ničomu sa nevyrovná…

Láska ruka v ruke s ekológiou

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Vychádzame na most cez rieku Salzach so zábradlím lemovaným kovovými zámkami so srdcami párov, ktoré tu prišli spečatiť nehynúcu lásku. Možno ani vzťahy nie sú také intenzívne, ako spomienky na chvíle, ktoré tu strávili. No nielen romantikou známou z Paríža, Florencie či Verony žije toto mesto. Billboardy na moste s ekologickými argumentmi majú silný náboj: V krajine sa denne zastavia 15 000 metrov štvorcových pôdy. Ekologické piatky: Ide o našu budúcnosť. Globálne hnutie za záchranu klímy, ktoré odštartovali mladí… Prejde vás to ako skener a zostane to vo vás. Rakúsko je ekologickým lídrom a v tejto krajine by vás nenapadlo správať sa neohľaduplne. Úcta a rešpekt k pamiatkam je rovnako samozrejmá ako vzťah k prírode a ochrane životného prostredia.

Ekologické prístupy vnímame na každom kroku. Photo. Marta Turisová

Unikátna panoráma historického mesta

Mraky ako rýchlo prídu tak aj odídu, nebo sa rozjasní, môžeme pokračovať a obdivovať pohľadnicovú panorámu mesta s dominantnou pevnosťou a rieku s niekoľkými výletnými loďami. Žiadne megahotely na vode. Kombinácia prírodných jedinečností s prezieravo regulovaným turizmom. Smerujeme z časti s Lineckou uličkou (Linzergasse), námestíčkom Platzl a Kamennou ulicou (Steingasse) k staršej časti s mestskou štvrťou Kaiviertel a pevnosťou Hohensalzburg na úpätí Mönchsbergu. Mestské kopce dotvárajú unikátnu podobu starého mesta a prepožičiavajú mu neopakovateľný charakter.

Hore na Hohensalzburg

Z nedobytnej pozície na vysokom kopci vzhliada na mesto majestátny Hohensalzburg. O vybudovanie pevnosti sa zasadil arcibiskup Gebhard von Helfenstein v roku 1077. Stavba je najväčším a súčasne najlepšie zachovaným hradným komplexom v strednej Európe. Hore na hradbách čaká návštevníka prekvapenie: jedinečná panoráma mesta. Vyviezli sme sa lanovkou, no výhľad prekoná všetky očakávania a zhodneme sa na tom, že aj keby sme ho museli absolvovať po svojich, stálo by to za to.

Mozart je vo svojom meste všadeprítomný. Photo: Marta Turisová

Akademická úroveň a univerzitný život

Podvečer sa do barokových záhrad zámku Mirabell vyhrnú študenti fakúlt niektorej z piatich univerzít či vyšších odborných škôl. Kvalitu a akademickú úroveň ilustruje veľký záujem o štúdium zo zahraničia, najmä mladých zo susedného Nemecka. Všade je plno mladosti: po zábave a debatách v kaviarňach a na lavičkách nasadnú na bicykle a nasmerujú si to na prednášky alebo do univerzitných mestečiek.

Umenie v barokových záhradách

V meste sa pomaly rozsvecujú svetlá, sviatočne naladené skupinky turistov zo všetkých kútov sveta smerujú do niektorej z reštaurácií pýšiacej sa tradíciami i modernou, alebo tak ako my – na koncert medzinárodného sláčikového Constanze Quartett pomenovanom po Mozartovej manželke v koncertnej sále zámku Mirabell. Štyri talentované komorné hudobníčky navodili v nádhernej sále zaplnenej do posledného miesta s dielami W. A. Mozarta, J. Haydna a L. van Beethovena sviatočný pocit. Doznieval v nás dlho aj po návrate do Bratislavy…

Barokové záhrady zámku Mirabell sú pýchou Salzburgu. Photo: Marta Turisová

Milovníci kultúry, opery a hudobného umenia už netrpezlivo rátajú dni, pretože v Salzburgu čoskoro vypukne festivalová horúčka a mesto sa zmení na svetovú scénu.

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.
Consent choices