Johnson
Boris Johnson. PHOTO: © European Union.

Briti hľadajú nástupcu Theresy May. Najväčšie šance má zatiaľ Boris Johnson

LONDÝN / Boris Johnson ovládol hlasovanie o výbere nástupcu bývalej premiérky Theresy May. Konzervatívni poslanci vo štvrtok vyradili z desiatich kandidátov troch, ďalších vylúčia v utorok. Johnsona podporilo 114 konzervatívnych poslancov.

Budúci utorok bude hlasovanie pokračovať druhým kolom a ďalšie kolá budú nasledovať, kým nezostane dvojica uchádzačov, z ktorých potom stranícka základňa vyberie víťaza.

Konzervatívci v hľadaní lídra strany, a tým aj premiéra, vyradili kandidátov, ktorých podporilo menej ako 16 zákonodarcov. Sitom tak neprešiel poslanec Mark Harper (10 hlasov), bývalá ministerka práce Esther McVeyová (9 hlasov) a Andrea Leadsomová (11 hlasov), ktorá v dolnej komore parlamentu riadila vládnu agendu.

Z 313 hlasujúcich konzervatívnych poslancov získal najväčšiu podporu práve Boris Johnson, čo sa aj očakávalo. Komentátori uvádzali, že Johnson sa usiloval o trojcifernú podporu. Najbližšie k Johnsonovi so 43 hlasmi bol minister zahraničia Jeremy Hunt, za ktorým bol minister životného prostredia Michael Gove s 37 hlasmi a za ním bol bývalý minister pre brexit Dominic Raabe s 27 hlasmi. Na piatom mieste s 23 hlasmi sa ocitol minister vnútra Sajid Javid, ktorého niektorí označovali za možné prekvapenie voľby.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Do ďalšieho kola postupujú aj minister zdravotníctva Matt Hancock s 20 hlasmi a minister pre medzinárodný rozvoj Rory Stewart s 19 hlasmi.

Ďalšou hranicou pre postup je 32 hlasov. Kolá budú pokračovať, kým neostanú dvaja uchádzači. Z nich potom členský základňa vyberie nového lídra strany, ktorý sa zároveň posadí do premiérskeho kresla. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices