sudnictvo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slovensko by sa malo podľa Komisie zamerať na posilnenie nezávislosti súdnictva

BRATISLAVA – Výzvou na Slovensku stále zostáva zlepšovanie účinnosti súdneho systému vrátane jeho nezávislosti. Uvádza sa to v odporúčaniach pre Slovensko na rok 2019 vypracovanými Európskou komisiou. „Napriek určitým zlepšeniam v efektívnosti a kvalite pretrvávajú obavy týkajúce sa nezávislosti súdnictva,“ uvádza sa v dokumente.

Zároveň materiál konštatuje, že prieťahy v procese menovania sudcov ústavného súdu by mohli negatívne ovplyvniť fungovanie súdneho systému. EK preto Slovensku odporúča naďalej zlepšovať účinnosť súdneho systému a zamerať sa na posilnenie jeho nezávislosti, a to aj pri menovaní sudcov.

Ako v tejto súvislosti povedala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová, zákonné predpoklady na nezávislosť súdnictva sú v SR na štandardnej úrovni, čo potvrdzuje aj hodnotenie štrukturálnej nezávislosti EÚ Justice Scoreboard 2019. „Problém s vnímaním nezávislosti súdnictva nevnímame ako problém zákonnej úpravy, tá je aj podľa hodnotenia Justice Scoreboard dostatočná. Zmena negatívneho vnímania nezávislosti súdnictva verejnosťou je dlhodobý proces,“ povedala. Slovensko podľa Drobovej aktívne implementuje odporúčania CEPEJ (komisia Rady Európy pre efektívnosť súdnictva) týkajúce sa zvyšovania efektivity justície. Zvýšenie efektivity justície by podľa nej malo prispieť aj k celkovému zlepšeniu vnímania justície verejnosťou. Drobová dodala, že pokiaľ ide o voľbu sudcov ústavného súdu, tá je momentálne v rukách poslancov parlamentu.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Do v poradí štvrtej voľby kandidátov ústavných sudcov sa prihlásilo 16 uchádzačov. O post sudcu na Ústavnom súde SR zabojuje 14 staronových kandidátov a dvaja nováčikovia. Kandidátov čaká 17. júna verejné vypočutie pred parlamentným ústavnoprávnym výborom. Na Ústavnom súde SR stále chýbajú šiesti sudcovia z trinástich napriek tomu, že parlament volil kandidátov už trikrát. Zákonodarcovia musia nájsť ešte šesť mien, ktoré posunú Kancelárii prezidenta SR.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices