Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovensko sa dočkalo. Bude u nás sídliť jeden z európskych orgánov

LUXEMBURG / Európsky orgán práce (ELA) bude sídliť v Bratislave. Vo štvrtok o tom v Luxemburgu rozhodla v tajnom hlasovaní Rada ministrov pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti. Bratislava tak zvíťazila nad cyperskou Nikóziou, bulharskou Sofiou a lotyšskou Rigou, ktoré sa taktiež uchádzali o sídlo ELA.

„Považujem to za obrovský úspech o to viac, že Slovensko zvíťazilo v hlasovaní už v prvom kole. Súťažili sme s krajinami ako Rumunsko, Cyprus, Lotyšsko a inými. Je to naozaj veľmi dobrá správa pre krajinu, pretože Slovensko sa stane hostiteľom prvej európskej agentúry vo svojej histórii. Chcem poďakovať ministrovi práce Jánovi Richterovi, predstaviteľom ministerstva zahraničných vecí a všetkým tým, ktorí prispeli k tomuto úspechu,“ uviedol premiér Peter Pellegrini krátko po zvolení Slovenska za sídlo Európskeho orgánu práce.

ELA bude mať sídlo v budove na Landererovej 12 v centre Bratislavy. Tá jediná v súčasnosti spĺňa prísne technické požiadavky definované Európskou komisiou a bude k dispozícii už od októbra 2019. Pre zamestnancov agentúry vláda pripravuje asistenčnú službu, ktorá im pomôže s vybavovaním rôznych úradných záležitostí. Minister práce Ján Richter pritom pri potvrdzovaní kandidatúry Bratislavy skonštatoval, že zavážiť pri rozhodovaní o umiestnení ELA by mohol aj fakt, že Slovensko je poslednou krajinou z veľkej vlny rozširovania únie v roku 2004, ktorá je zároveň členom eurozóny aj schengenu, bez európskej agentúry či inštitúcie na svojom území.

Viac..  Európski liberáli a centristi idú do eurovolieb s trojlístkom lídrov

Slovensko prejavilo záujem o získanie sídla pre novú európsku inštitúciu prakticky už na začiatku prípravy legislatívy na jej zriadenie. Európsky orgán práce považuje za nevyhnutnú pomoc pre občanov, podniky a vlády pri cezhraničnej pracovnej mobilite. Môže zabrániť zneužívaniu pravidiel a ochrániť zamestnancov pred nekalými praktikami zamestnávateľov.

Na zriadení Európskeho orgánu práce sa definitívne dohodli Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia 14. februára 2019. Jeho hlavným poslaním bude zlepšiť implementáciu práva EÚ v oblasti cezhraničnej pracovnej mobility a koordinácie sociálneho zabezpečenia. Poskytovať bude napríklad informácie občanom a podnikom o ich právach a povinnostiach pri mobilite, bude koordinovať spoluprácu medzi členskými štátmi, najmä pri spoločných inšpekciách. Zároveň bude pôsobiť ako mediátor v cezhraničných sporoch medzi členskými štátmi.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices