zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 21. týždňa 2019

WASHINGTON A PEKING SA STÁLE NEDOHODLI

EUROZÓNA: Spotrebiteľská dôvera v menovom bloku sa vyvíjala pozitívne. V máji totiž dosiahla hodnotu -6,5 bodu, zatiaľ čo v apríli bola na úrovni -7,3 bodu a trh očakával aj v máji jej mierne zhoršenie na -7,7 bodu.

Tak ako v Nemecku, nálada v priemysle klesala aj v eurozóne, kde sa PMI index znížil o -0,2 bodu na 47,7 bodu, pričom aj tu trhy očakávali rast hodnoty indexu. Aj index v službách si pohoršil o -0,3 bodu na 52,5 bodu, čím sa nenaplnili optimistické očakávania o raste. Ani čísla za menový blok teda príliš pozitívne nevyšli, nebola to ale ani žiadna „katastrofa“.

NEMECKO: Nemecké ceny priemyselných výrobcov [inflácia PPI] rástli v apríli [o 2,5 %], čo je 0,1 p. bodu rýchlejšie ako v marci, a taktiež aj rýchlejšie ako očakávali trhy. Medzimesačne bol rast cien nemeckých priemyselníkov rýchlejší [0,5 %], ako odhadoval trhový konsenzus [0,3 %].

„Zatiaľ čo francúzske hodnoty PMI dopadli v máji o niečo lepšie ako očakával trhový konsenzus, tak tie nemecké a za celú eurozónu nenaplnili trhové očakávania a boli horšie ako v apríli. Nemecký index PMI vo výrobe klesol hlbšie pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje expanziu od recesie. Znížil sa oproti aprílu o -0,1 bodu na 44,3 bodu, pričom trhy očakávali rast indexu. Znížila sa aj hodnota nemeckého indexu PMI v službách o -0,7 bodu na 55 bodov. Jedine kompozitný index zaznamenal mierne zlepšenie, ten však berie do úvahy len čiastkové dáta z priemyslu a služieb. Z vývoja PMI indexov v nemeckej ekonomike vyplýva, že podnikatelia neočakávajú výrazné zlepšovanie situácie v blízkej budúcnosti. Napriek tomu ale indexy neukazujú na pokračovanie stagnácie v nemeckom hospodárstve, ale naopak postupné oživovanie, čo je treba hodnotiť pozitívne. Problematický však stále zostáva automobilový priemysel, ktorý ešte potrebuje čas aby sa vysporiadal s novými emisnými podmienkami,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Nielen PMI indexy dopadli horšie ako trhy očakávali, ale taktiež aj nemecké indexy IFO. Index IFO hodnotiaci podnikateľské prostredie sa znížil v máji o -1,3 bodu na 97,9 bodu. Subindex vyjadrujúci očakávania do budúcnosti stagnoval, no hodnotenie súčasnej situácie kleslo o -2,8 bodu na 100,6 bodu, čo je najhoršia hodnota od septembra 2016.

TALIANSKO: Taliansky predseda vlády Matteo Salvini sa svojimi vyhláseniami postaral o rozruch na trhoch pred voľbami do Európskeho parlamentu. Uviedol totiž, že ak bude potrebné porušiť stanovené hranice Úniou, či už čo sa týka rozpočtových deficitov alebo vládneho dlhu, tak to urobí. Podľa jeho názoru sú fiškálne pravidlá Európskej únie zastarané a nedávajú zmysel.

USA: Ani za Veľkou mlákou sa ale indexy PMI nevyvíjali práve priaznivo. Index PMI vo výrobe klesol v máji o – 2 body na 50,6 bodu, pričom trhy očakávali stagnáciu. Investori však prognózovali zlepšenie, čo sa týka indexu PMI v službách, no naopak oproti aprílovým 53 bodom sa hodnota znížila na 50,9 bodu. V konečnom zúčtovaní sa hodnota kompozitného indexu znížila totožne ako index PMI v službách. Tieto slabé výsledky PMI z US ekonomiky poslali dolár v závere včerajšieho obchodovania smerom nadol. Okrem toho bol zverejnený aj predaj nových domov. Ten v apríli klesol takmer o -7 %, pričom trhy očakávali nižší predaj len o -2,5 %. Nových žiadostí o US podporu v nezamestnanosti pribudlo za uplynulý týždeň 211 tisíc, čo je približne rovnaký počet ako ten predchádzajúci týždeň a taktiež ako trhy prognózovali.

Viac..  Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Podľa zápisnice z posledného zasadnutia amerického Fed-u zo začiatku mája [kedy sadzby zostali nezmenené v pásme 2,25 – 2,50 %] vyplynulo, že Fed nemá v pláne meniť prístup k menovej politike. Ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb sa tak skoro neplánuje, a najskôr mu musia predchádzať priaznivé makro čísla.

Hlavnou témou aj naďalej ostáva obchodný spor USA a Číny. Šéf Bieleho domu Donald Trump vyhlásil, že zavedie opatrenia proti čínskemu Huawei, ktorý je považovaný za poprednú čínsku spoločnosť. Americké ministerstvo začalo situáciu upokojovať tým, že sa nemusí uplatniť všetko, čo bolo povedané. Ak by USA zaviedli sankcie voči Huawei v plnom rozsahu, ako vyhlásil Trump, na samotnú firmu by to malo negatívny dopad, a taktiež by to poškodilo aj viacerých jej amerických dodávateľov. Čínsky veľvyslanec v USA vyhlásil, že čínska strana je stále pripravená rokovať o dohode. Zároveň však uviedol, že Peking neustúpil z prisľúbených záväzkov ako vyhlásil Trump, ale práve americká strana zmenila predbežnú dohodu zo dňa na deň. No vyzerá to, že kým dôjde k dohode, ešte to určitý čas potrvá. Avšak clá na čínske produkty v objeme 300 miliárd dolárov by minimálne najbližší mesiac zavedené byť nemali. V závere týždňa sa Donald Trump vyjadril, že americké sťažnosti voči Číne môžu byť vyriešené v rámci rokovaní o obchodnej dohode. Dodal, že verí v to, že obchodný spor s Čínou bude čoskoro ukončený.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices