ryby
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Z európskych morí vyhynie tretina rýb, uvádza štúdia. Vedci volajú po zmene

WASHINGTON / Potrebujeme zmenu, a to čo najefektívnejšiu. Podľa amerického časopisu Proceedings of the national Academy of Sciences by sa urýchlene malo niečo zmeniť, inak moria a oceány prídu o 30 percent rýb a ďalších morských živočíchov. Príčina? Globálne otepľovanie a intenzívny rybolov.

Tridsaťpäť vedcov sa podieľalo na doposiaľ najdôkladnejšej štúdii svojho druhu. Jej cieľom bolo zmapovať ako klimatická zmena ohrozuje štruktúru a funkciu morských ekosystémov. Výsledkom štúdie je varovanie, že pri oteplení o jeden stupeň Celzia prídu svetové oceány o päť percent všetkých živočíchov.

Ak sa z hľadiska otepľovania nič nezmení, do konca storočia zmizne zo Zeme šestina všetkých morských tvorov. More a oceány okolo Európy pri tom patria medzi najohrozenejšie. „V Európe si často myslíme, že sa nás klimatické zmeny veľmi nedotýkajú, tak ako napríklad ľudí v Bangladéši alebo na subsaharskej Afrike. Štúdia ale dokazuje, že Európa patrí z hľadiska dopadov klímy na morské ekosystémy a úbytku morskej zvieracej biomasy medzi najohrozenejšie,“ povedal pre portál Deutsche Welle jeden z autorov štúdie Boris Worm.

Najväčším faktorom úbytku je otepľovanie vody, ktoré je v dôsledku klimatickej zmeny kyslejšie a je v ňom málo kyslíka. Následkom toho dochádza k migrácii rýb k pólom. Už teraz sa tresky trú neďaleko severného pólu, teda v oblastiach, kde sa pred tým pre príliš studené podmienky vôbec nevyskytovali.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Podľa predpokladov štúdie dôjde k úbytku najmä medzi veľkými rybami. „Čím vyššie stúpame v potravinovom reťazci, tým väčší dopad klimatickej zmeny vidíme. Zatiaľ čo na morský planktón bude relatívne mierny, dopad na malé ryby bude oveľa väčší a na veľké ryby ešte väčší,“ dodal Worm. Podľa neho patrí medzi najohrozenejšie druhy tuniak, veľryba či morské vtáky.

Úbytok rýb v európskych vodách bude mať podľa vedcov dramatický dopad na spoločnosť i na medzinárodné vzťahy. „Redistribúcia rýb následkom klimatickej zmeny už vyvolala konflikt. Napríklad, keď sa makrely začali zo Severného mora presúvať k Islandu. Nikdy pred tým tam neboli, a tak na ne nemali kvóty,“ dodal Worm a zvýraznil potrebu umiernenejšieho výlovu rýb.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Putin: Rusko nemá s európskou spoločnosťou žiadny konflikt

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v piatok v príhovore na kultúrnom fóre v Petrohrade, že …

Consent choices