sliepka
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Pozor! Na trh sa dostalo viac ako 5000 kg kuracieho mäsa so salmonelou

BRATISLAVA / Na Slovensku je ďalší problém s mäsom. Na trh sa dostalo viac ako 5000 kilogramov kuracieho mäsa nakazeného salmonelou. Slovenskí veterinári tvrdia, že varovanie prišlo neskoro.

Na Slovensko sa z Českej republiky dostalo 5 200 kilogramov chladeného kuracieho mäsa so salmonelou. Informáciu priniesli Hospodárske noviny. Mäso podľa veterinárov skončilo v sklade jedného z obchodných reťazcov a kým prišlo varovanie, zmizlo z pultov. Väčšina sa zrejme zjedla.

​Šéf slovenských veterinárov Jozef Bíreš hovorí, že ak prešlo tepelnou úpravou, nikomu by sa nemalo nič stať.

Českí a slovenskí veterinári sa teraz sporia, či výstraha prišla od susedov včas. Kým česká strana tvrdí, že našich varovali ihneď po zistení kontaminácie, slovenská zas, že varovanie prišlo až štyri dni od nálezu salmonely. Bíreš doplnil, že teraz budú bez ohľadu na varovanie kontrolovať každú dodávku od spoločnosti, ktorá nakazené mäso doviezla.„Štátna veterinárna práva 10. júna vložila túto informáciu do systému RASFF, tím pádom všetky ostatné členské štáty mali túto informáciu, vrátane Slovenska,“ informoval Petr Majer, hovorca Štátnej veterinárnej správy ČR. „Výsledok laboratórny bol známy 6. júna na základe protokolu z Českej republiky a oznámenie prišlo až 10. júna, takže poviem, že po funuse,“oponuje Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices