utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Maďarsko: Súd sprísnil tresty pre obžalovaných v prípade smrti migrantov v chladiarenskom voze

SZEGED / Odvolací súd v Szegede vo štvrtok rozhodol o štyroch obžalovaných v prípade smrti 71 migrantov v chladiarenskom voze. Súd zrušil rozhodnutie prvoinstančného súdu, ktorý štvoricu poslal za mreže na 25 rokov a nahradil to doživotným trestom odňatia slobody.

Doživotné tresty väzenia žiadala maďarská prokuratúra pre štyroch obžalovaných. Proces so skupinou 11 mužov začal v roku 2017. Už pri jeho začiatku žiadali prokurátori pre štyroch hlavných aktérov trest doživotia. 

Rakúska polícia objavila 27. augusta 2015 v opustenom chladiarenskom aute pri diaľnici neďaleko hraníc s Maďarskom 71 udusených ľudí. Išlo o migrantov, prevažne zo Sýrie, Iraku a Afganistanu. Medzi nimi bolo osem žien a štyri deti. Keďže zomreli ešte pred prejazdom cez hranice, prevzalo vyšetrovanie vrátane súdneho konania Maďarsko.

Afgánskeho vodcu gangu prevádzačov ľudí a troch bulharských spolupáchateľov uznali vinnými z toho, že zavinili smrť 71 ľudí, keď nereagovali na ich zúfalé volanie, aby im otvorili dvere a pustili dovnútra čerstvý vzduch. Traja o štyroch odsúdených dostali doživotie bez možnosti žiadať po určitej dobe o prepustenie. Štvrtý spolupáchateľ o prepustenie môže požiadať po odpykaní 30 rokov väzenia.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices