Zasadnutie Europskej rady
Zasadnutie Európskej rady. PHOTO: © European Union.

Macron: Summit EÚ nie je súbojom medzi Francúzskom a Nemeckom

Dohadovanie sa o nomináciách na najvyššie posty v Európskej únii nie je súbojom medzi Francúzskom a Nemeckom. Vo štvrtok to povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Pri príchode na zasadnutie Európskej rady, kde budú lídri diskutovať o možných kandidátoch na najvplyvnejšie funkcie, Macron povedal, že by bola „chyba“ zmeniť stretnutie na mocenský boj medzi dvoma krajinami.

„Nie som uväznený v žiadnej špecifickej schéme. Naším cieľom je vytvoriť najlepší tím pre Európu,“ uviedol francúzsky prezident.

Macron tiež dodal, že sa vo štvrtok ráno stretol s viacerými európskymi lídrami a vedie rokovania aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Čaká ho aj stretnutie s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

Summit sa začal  vo štvrtok neskoro popoludní. Lídri Európskej únie sa počas neho pokúsia dohodnúť na tom, kto obsadí kľúčové pozície bloku vrátane predsedníctva. Ďalšie pozície, ktoré je potrebné obsadiť, sú šéf európskej diplomacie, šéf Európskej centrálnej banky, predseda Európskeho parlamentu a predseda Európskej rady.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices