zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 24. týždňa 2019

INFLÁCIA SPOMAĽUJE AJ ZA DRUHÝM BREHOM ATLANTIKU

EUROZÓNA: Dôvera investorov v menovom bloku podľa prieskumu Sentix v júni klesla na -3,3 bodu, čím sa priblížila k februárovému minimu [-3,7 bodu]. S výnimkou februárového prepadu dôvera v júni klesla na najnižšiu hodnotu za 4,5 roka. Trhový konsenzus očakával pokles dôvery investorov v tomto mesiaci, no iba na úroveň 2,5 bodu.

V eurozóne síce medziročne produkcia v priemysle v apríli klesla o -0,4 %, no trhový konsenzus očakával o niečo výraznejšie zníženie (o -0,6 %) po marcovom poklese o -0,7 %. Medzimesačne sa priemyselná výroba v menovom bloku znížila o -0,5 %.

NEMECKO: Podľa finálnych výsledkov nemecké spotrebiteľské ceny v máji vzrástli medziročne o 1,4 % [podľa harmonizovaného HICP indexu o 1,3 %], čo je v súlade s prvotným odhadom. No v porovnaní s aprílovou dynamikou rastu o dve percentá ide o výraznejšie spomalenie. Medzimesačne, v máji oproti aprílu, išli ceny nahor o 0,2 % [podľa HICP indexu o 0,3 %].

VEĽKÁ BRITÁNIA: Aprílová priemyselná výroba v Británii nepriniesla pozitívne správy. Medziročne bola nižšia o percento, pričom trhy odhadovali rast o necelé percento. Medzimesačne, čiže proti marcu, sa výroba v priemysle tejto ostrovnej ekonomiky znížila o -2,7 %, no trhový konsenzus počítal s poklesom len o percento. Libra tak v závere dňa strácala aj voči doláru aj oproti európskej mene.

USA: Za Veľkou mlákou bola zverejnená inflácia PPI [rast cien priemyselných výrobcov]. V máji trhy očakávali, že tempo rastu US priemyselných cien mierne spomalí na dve percentá, v porovnaní s tým aprílovým [2,2 %], no reálne spomalenie bolo výraznejšie, keďže ceny vzrástli len o 1,8 %. Medzimesačne bol nárast inflácie PPI v súlade s odhadom trhového konsenzu [o 0,1 %].

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

„Nielen ceny US priemyselných výrobcov, ale aj spotrebiteľské ceny nerástli takým tempom ako investori očakávali. Inflácia medziročne vzrástla o 1,8 %, no trhy očakávali rast o 1,9 % po aprílovej dynamike rastu na úrovni dvoch percent. Medzimesačne, t. j. máj vs. apríl, ceny rástli o 0,1 %, čo bolo v zhode s trhovými očakávaniami. Ani tempo rastu jadrovej inflácie na úrovni dvoch percent nenaplnilo odhady trhového konsenzu na úrovni 2,1 %. A taktiež aj v medzimesačnom porovnaní rástla jadrová inflácia o niečo pomalšie [iba o 0,1 %] ako trhy čakali [o 0,2 %].

Tržby amerických maloobchodníkov vzrástli v máji medzimesačne o 0,5 %, čo predstavovalo pozitívnejší vývoj ako v apríli, kedy ich rast dosiahol len 0,3 %. Trhy prognózovali májové zrýchlenie rastu tržieb, a to na úroveň 0,6 %. V máji sa darilo aj US priemyslu, ktorého produkcia medzimesačne vzrástla o 0,4 %, zatiaľ čo v apríli sa znížila o – 0,5%. Trhy očakávali v máji miernejší rast, a to o 0,2 %,“ uviedol analytický Poštovej banky.

Ekonomický sentiment podľa University of Michigan v júni klesol na 97,9 bodu z májovej hodnoty 100 bodov, pre trhy to ale nebol „až taký veľký šok“, nakoľko očakávali zhoršenie sentimentu na úroveň 98 bodov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices