ovca
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Nie každá bryndza vyrobená na Slovensku pochádza zo slovenského ovčieho mlieka

BRATISLAVA – Nie každá bryndza vyrobená na Slovensku pochádza 100 % zo slovenského ovčieho mlieka. Upozornilo na to vedenie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) spolu s chovateľmi oviec na Poľnohospodárskom družstve Liptovské Revúce v okrese Ružomberok.

Pokiaľ si chcú spotrebitelia kúpiť slovenskú bryndzu, musí byť minimálne z 50 % vyrobená z ovčieho mlieka. Práve táto zložka je však mnohokrát dovezená zo zahraničia. Kredit domácej bryndze znižuje podľa SPPK najmä ovčie mlieko dovážané z Francúzska, Talianska či Maďarska.

„Keď tu raz niekto dovezie mlieko z Francúzska za 85 centov a my ho vieme vyrobiť za 95 centov, tak sú len tri riešenia. Buď sa zrušia dotácie v celej EÚ, alebo budeme dorovnávať štátnu pomoc na úroveň okolitých krajín, alebo tento nepriaznivý stav príjme spoločnosť ako fakt, čo nikto z nás, samozrejme, nechce,“ uviedol predseda SPPK Emil Macho. „Chovateľov neteší, že bryndza vyrobená na Slovensku nie vždy pochádza v plnom objeme zo slovenského ovčieho mlieka. Potrebujú preto prebudiť ešte väčší záujem spotrebiteľov o ich výrobky. Zároveň chcú presvedčiť štát, že systematické opatrenia pre oblasť chovu oviec na Slovensku sú namieste,“ dodalo k téme vedenie SPPK.

Dovozy mlieka zo zahraničia podľa SPPK podstatne sťažujú konkurencieschopnosť slovenských chovateľov oviec na jednotnom európskom trhu. Slovenskí chovatelia sú pritom podľa komory pripravení zvýšiť výrobu ovčieho mlieka a počet zvierat. Potrebujú k tomu stabilné podnikateľské prostredie a porovnateľné podmienky, aj legislatívne, na ich rozvoj v rámci jednotného európskeho trhu. Na Slovensku sa v súčasnosti chová okolo 340 tisíc kusov oviec. Stavy sa pritom každoročne podľa chovateľov paradoxne znižujú. Potvrdila to aj predsedníčka PD Liptovské Revúce Anna Kováčiková. „Na družstve sme v minulosti chovali aj 7 tisíc oviec. Dnes máme 2 500 zvierat. Najväčším problémom okrem financií je nedostatok ľudí,“ upozornila Kováčiková.

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku vysvetľuje, ako v obchodoch hľadať bryndzu, v ktorej sa nemieša slovenské a zahraničné ovčie mlieko. „Bryndza so 100 % obsahom slovenského ovčieho mlieka je označená logom zlatej ovečky. Môžu ju nájsť aj na výrobkoch predávaných v obchodoch. Opätovne preto vyzývame na dôsledné sledovanie etikiet na výrobkoch, tentokrát bryndze. Stopercentná slovenská bryndza má svoju osobitú chuť, ktorá je nezameniteľná,“ uzavrel riaditeľ zväzu Slavomír Reľovský.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

potraviny, spotrebitel, supermarket

Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Európsky parlament prijal svoje stanovisko k zavedeniu systému overovania a predbežného schvaľovania environmentálnych marketingových tvrdení …

Consent choices