vino
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovenské víno nie je v skutočnosti slovenské. Vinári bijú na poplach

BRATISLAVA / Slovenskí vinári bijú na poplach. Hrozí dokonca zánik nášho dedičstva lahodného moku, tvrdí cech vinohradníkov a vinárov Slovenska. Vznikol preto, aby poukázal na klamstvo v tomto odvetví. Podľa nich totiž v mnohých prípadoch pijeme slovenské víno, ktoré nie je slovenské.

Vinári hovoria, že sme v podstate zázračnou krajinou. Viníc stále ubúda, no napriek tomu dokážeme spotrebovať či dokonca vyviezť viac vína, než vieme vyrobiť. Ani vám to nevychádza? Počítajme spolu. „Tridsať miliónov litrov sa vyrobí zo Slovenského hrozna. Vyvezie sa 40 miliónov litrov slovenského vína do zahraničia. To nám nesedia jasne čísla,“ povedal Štefan Ailer z Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska. Vychádzajú pritom z oficiálnej štatistiky výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva za rok 2017.

Problémom je podľa cechu vinohradníkov a vinárov dovoz lacného dotovaného hrozna zo zahraničia. Alebo ešte horšie. „Prípadne dovážajú rovno vyrobené víno, na Slovensku ho len fľašujú a označujú ho za slovenské víno,“ pokračoval Milan Skovajsa z Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska. Naši pestovatelia, či výrobcovia tomuto fenoménu nedokážu konkurovať. Tí, ktorí neklamú, tak bojujú s veternými mlynmi. „Pestovatelia nevedia predať hrozno ani za výrobné náklady,“ pokračoval Skovajsa.

Vinári chcú prísnejšie kontroly

Novovzniknutý cech združuje vyše 40 subjektov. Chce zintenzívniť kontroly dovozu, a to aj z krajín Európskej únie. „Treba novelizovať zákon, treba novelizovať prepojenie kontroly colnej inšpekčnej, aby sa dosledovalo, kde skončí víno, ktoré sem príde, aby sa zachránilo slovenské vinohradníctvo,“ povedal Ailer.

„Všetky nástroje kontrolné orgány majú, takže keď to funguje v okolitých krajinách, prečo by to nemalo fungovať u nás,“uviedol Miroslav Fondrk z Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska. „Pri kontrolách úradných vín zisťujeme, že to je potravina s najväčšími nedostatkami,“ upozornil Jozef Bíreš zo Štátnej potravinovej a veterinárnej správy. Tvrdí inšpekcia. Zároveň dodáva, že pôvod sa neskúma. Nemá totiž údaje od colníkov. „V rámci správy spotrebných daní nie je colný úrad vecne príslušný na posudzovanie kvalitatívnych parametrov vína, keďže naozaj nie je kontrolným orgánom v tejto oblasti.“ 

Problém môže vyriešiť špeciálny prístroj

Stačí pritom málo. Naši colníci majú prístroj, ktorý dokáže identifikovať, odkiaľ hrozno pochádza. Používajú ho však na niečo iné. Naša inšpekcia oň žiada už dva roky. Bezvýsledne. „Ten prístroj je potrebný. Je to otázka financií,“ podotkol Bíreš. Práve financie už niektorým nedovoľujú držať nerovný boj. Podľa cechu vinohradníkov a vinárov preto hrozí, že každým rokom o nejakého prídeme.  „Jedno družstvo v Hlohovci má 250 hektárov a povedal som mu, že toto zakladáme, poslal som mu podklady, že čo na to hovorí. No, že počkám ešte rok s klčovaním 100 hektárov vinohradov. Keďže niečo robíme, že ešte rok počká. Ale to je katastrofa,“ dodal Ailer.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Slovenskí vinári si chcú teda naliať čistého vína. Podľa nich pomôže už to, ak sa podarí prvého vinára – podvodníka nachytať na hruškách.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices