sud, pravo, justicia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Únos prezidentovho syna Michala Kováča posúdi Európsky dvor v Luxemburgu

BRATISLAVA / Prípad zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča posúdi Európsky súdny dvor v Luxemburgu. Okresný súd v Bratislave tak rozhodol na základe žiadosti právnikov Ivana Lexu.

„Okresný súd Bratislava III zároveň požiada Súdny Dvor EÚ o prejednanie prejudiciálneho návrhu v rámci naliehavého konania, pretože ide o vec súvisiacu so zatýkacím rozkazom,“ informoval hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Uznesenie súdu zatiaľ nie je právoplatné.

Prejudiciálna otázka je v právnom poriadku definovaná ako otázka, ktorá môže mať význam pre rozhodnutie súdu. Na jej rozhodnutie však nie je príslušný súd, pred ktorým sa uskutočňuje konkrétne konanie, ale iný orgán, prípadne iný súd.

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby je jedným z obvinených v prípade z roku 1995. Obžalobu podal prokurátor ešte v roku 2000. Podľa nej únos Kováča mladšieho má na svedomí Lexa a ďalších dvanásť obvinených.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Vyšetreniu prípadu bránili dlhé roky amnestie, ktoré vyhlásil Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident. Parlamentu sa ich podarilo prelomiť až predvlani.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices