Caputova
Zuzana Čaputová. PHOTO: © European Union.

Prezidentka Čaputová v Bruseli navštívila kráľa, sídlo NATO i Európskej únie

BRUSEL / Svoju návštevu v Bruseli prezidentka Zuzana Čaputová nepovažuje za zahraničnú. Povedala to po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Slovensko podľa neho plní svoje záväzky voči NATO najrýchlejšie spomedzi členských krajín. Reč bola aj o kandidatúre Miroslava Lajčáka na post zástupcu šéfa NATO. Prezidentka povedala, že by to pre ňu bola česť, ak by slovenský diplomat zastával takúto funkciu.

Prezidentku Zuzanu Čaputovú privítalo v Bruseli horúce počasie. Extrémne teplo ale nezmenilo nič na pláne navštíviť až šesť miest v administratívnom hlavnom meste Európskej únie. 

Prvá bola zastávka u kráľa Filipa, no tam médiá prístup nedostali. Od kráľa Filipa šla prezidentka Čaputová do centrály NATO, kde sa stretla s jej šéfom Jensom Stoltenbergom. S ním sa bude stretávať aj na samitoch Severoatlantickej aliancie ako vrchná veliteľka ozbrojených síl Slovenska. „Fakt, že ste len 10 dní po vašej inaugurácii prišli sem hovorí o vašom silnom záväzku voči Severoatlantickej aliancie i Slovensku,“ uviedol Stoltenberg.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

„Pätnásť rokov máme najlepšie bezpečnostné záruky v Slovenskej republike pre ochranu našich hodnôt, všetkých tých hodnôt, ktoré považujem aj ja pri výkone svojej funkcie za kľúčové,“ povedala Čaputová. Zo sídla NATO sa šla Zuzana Čaputová zoznámiť s diplomatmi, ktorí v Bruseli pôsobia. Odtiaľ k šéfovi Európskej komisie, kde po bilaterálnom stretnutí nasledovala tlačová beseda.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices