EU
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Únia predĺžila hospodárske sankcie voči Rusku

Rada 27. júna 2019 predĺžila hospodárske sankcie týkajúce sa určitých odvetví ruského hospodárstva do 31. januára 2020.

Toto rozhodnutie nadväzuje na aktuálne informácie, ktoré Európskej rade na zasadnutí 20. – 21. júna 2019 poskytla kancelárka Merkelová a prezident Macron v súvislosti s plnením dohôd z Minska, s ktorým je rozhodnutie o zachovaní sankcií spojené.

Európska rada v nadväznosti na tieto informácie vyzvala na urýchlené obnovenie rokovaní v záujme vykonávania dohôd z Minska a na prijatie opatrení zameraných na obnovenie dôvery medzi stranami. Lídri EÚ v tejto súvislosti jednomyseľne schválili zachovanie hospodárskych sankcií voči Rusku. Rada toto rozhodnutie sformalizovala písomným postupom.

Tieto opatrenia sa zameriavajú na sektor financií, energetiky a obrany, ako aj na oblasť tovaru s dvojakým použitím. Opatrenia sa pôvodne zaviedli 31. júla 2014 na obdobie jedného roka v reakcii na konanie Ruska destabilizujúce situáciu na Ukrajine a v septembri 2014 sa posilnili.

Medzi hospodárske sankcie, ktoré sa týmto rozhodnutím predĺžili, patrí:

  • obmedzenie prístupu na primárne a sekundárne kapitálové trhy EÚ pre päť veľkých ruských finančných inštitúcií s väčšinovým štátnym podielom a pre ich pobočky mimo EÚ, v ktorých majú väčšinový podiel, ako aj pre tri veľké ruské energetické spoločnosti a tri spoločnosti pôsobiace v oblasti zbrojárskeho priemyslu
  • zákaz vývozu a dovozu v oblasti obchodu so zbraňami
  • zákaz vývozu položiek s dvojakým použitím na vojenské účely alebo pre vojenských koncových užívateľov v Rusku
  • obmedzenie prístupu Ruska k určitým citlivým technológiám a službám, ktoré sa môžu použiť na ťažbu a prieskum ropy
Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Okrem uvedených hospodárskych sankcií bolo v súvislosti s krízou na Ukrajine zavedených aj viacero opatrení EÚ, okrem iného:

  • cielené individuálne reštriktívne opatrenia, najmä zákaz vydávania víz a zmrazenie aktív – aktuálne voči 170 osobám a 44 subjektom – do 15. septembra 2019;
  • reštriktívne opatrenia v súvislosti s protiprávnou anexiou Krymu a Sevastopola, ktoré sú obmedzené na územie Krymu a Sevastopola a ktoré sú účinné do 23. júna 2020.

Trvanie hospodárskych sankcií spojila Európska rada 19. marca 2015 s úplným vykonaním dohôd z Minska, ktoré sa malo uskutočniť do 31. decembra 2015. Keďže sa tak však nestalo, sankcie ostali v platnosti.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices