mlieko
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ predala posledné verejné zásoby sušeného odstredeného mlieka

V poslednej verejnej súťaži sa predalo zvyšných 162 ton sušeného odstredeného mlieka z celkového pôvodného množstva 380 000 ton verejných zásob. Vďaka tomu sa vyčerpali celkové zásoby nakúpené a spravované Komisiou.

V reakcii na krízu na trhu s mliekom a mliečnymi výrobkami, ktorá v rokoch 2015 až 2016 zasiahla výrobcov z EÚ a spôsobila pokles cien, Európska komisia nakúpila v rokoch 2015 až 2017 celkom 380 000 ton sušeného odstredeného mlieka prostredníctvom verejnej intervencie. Cieľom bolo stabilizovať trh a podporiť príjmy poľnohospodárov.

Od konca roku 2016 začala Komisia proces verejných súťaží organizovaných s frekvenciou raz a neskôr dva razy do mesiaca, aby tak postupným predajom vrátila tieto výrobky na trh bez toho, aby ho narušila.

Komisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan uviedol: „Dnešný predaj posledných verejných zásob sušeného odstredeného mlieka uzatvára jednu kapitolu. Odpredanie zásob bez vplyvu na cenu sušeného odstredeného mlieka je exemplárnym príkladom trpezlivosti a obozretného prístupu Komisie k riadeniu celého tohto procesu od roku 2015. Opatrenia Komisie viedli k nárastu cien a stabilite na trhu. Európska komisia opäť preukázala, že si plní svoje záväzky a že je v čase krízy solidárna s európskymi poľnohospodármi a neváhala ich podporiť. To zároveň svedčí o potrebe nástrojov spoločnej poľnohospodárskej politiky a o ich účinnosti. Správne nástroje pôsobili ako životne dôležitá záchranná sieť v čase výrazného narušenia trhu a ich primerané a včasné využitie prispelo k zabezpečeniu životaschopnosti stoviek tisícov európskych poľnohospodárov pôsobiacich v sektore mlieka.“

Dva a pol roka od prvej verejnej súťaže sa verejné zásoby vyčerpali a cena mlieka výrazne vzrástla z 26 centov za kilo v lete 2016 na 34 centov v máji 2019.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Podrobné informácie o procese verejných súťaží sú v plnej miere zdokumentované online na portáli Strediska pre monitorovanie trhu s mliekom a mliečnymi výrobkami. Po predaji 162 ton sušeného odstredeného mlieka už z pôvodných 380 000 ton nezostalo nič a všetkých 14 členských štátov, ktoré sušené odstredené mlieko skladovali v záujme Komisie, sa zbavilo svojich zásob.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices