film
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Filmová sezóna začína. Pozrite si zdarma najznámejšie tituly svetovej kinematografie

Toto leto bude patriť premietaniu európskej filmovej klasiky na niektorých z najikonickejších miest európskeho kultúrneho dedičstva.

Až do konca septembra si návštevníci na mnohých miestach v 13 krajinách EÚ, a to v malých mestách i metropolách, budú môcť zdarma pozrieť klasické filmy z celej EÚ. Prehliadka filmových diel v týchto lokalitách je symbolom bohatého a rozmanitého kultúrneho dedičstva Európy. Táto séria podujatí s názvom Sezóna klasických filmov získala v rámci programu Kreatívna Európa a jeho čiastkového programu MEDIA podporu v kontexte širšej obnovy a digitalizácie filmového dedičstva.

Komisár Tibor Navracsics zodpovedný za vzdelávanie, kultúru, mládež a šport v tejto súvislosti uviedol: „Všetci by sme mali mať prístup k európskemu kultúrnemu dedičstvu vrátane našich kultových filmových diel. S potešením konštatujem, že vďaka Sezóne klasických filmov si môže každý záujemca vychutnať zážitky z filmov premietaných v celej Európe, a to aj počas návštevy miestneho podujatia.“

Komisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Mariya Gabrielová dodala: Filmové umenie je neoddeliteľnou súčasťou bohatej a rozmanitej európskej kultúry. Prispieva k posilneniu vzťahov medzi ľuďmi, a to nielen medzi vášnivými filmovými fanúšikmi. Digitálna transformácia má rozhodujúci potenciál, ktorý spočíva v ešte intenzívnejšom prehĺbení pozitívneho vplyvu kultúry v hospodárskom, ako aj spoločenskom kontexte. Využitie tohto úspešného prepojenia digitálnych technológií a kultúry je výzvou v rámci našej stratégie Digital4Culture.“

Sezóna klasických filmov sa začne zajtra na filmovom festivale v Bologni prehliadkou viacerých reštaurovaných filmových diel natočených jednou z prvých farebných filmových techník, systémom Chronochrome štúdia Gaumont. Medzi klasickými filmami, ktoré bude možné zhliadnuť počas filmovej sezóny, nájdeme niektoré z najznámejších titulov svetovej kinematografie – napríklad film Metropolis v réžii Fritza Langa z roku 1927, dielo Francoisa Truffauta s názvom Nikto ma nemá rád (Les quatre cents coups) z roku 1959 a film Kino Raj (Cinema Paradiso) z roku 1988 z dielne Giuseppeho Tornatoreho. K ikonickým miestam, ktoré sa na istý čas stanú filmovými stánkami, patrí Aristotelovo námestie v gréckom Solúne, kaštieľ v írskom meste Kilkenny a hlavné námestie Piazza Maggiore v talianskej Bologni. Úplný program sezóny je k dispozícii tu.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Súvislosti

Európska komisia podporuje európsky audiovizuálny sektor od roku 1991 prostredníctvom programu MEDIA, ktorý prispieva ku konkurencieschopnosti a kultúrnej rozmanitosti v Európe. Jedným z jeho najdôležitejších opatrení je finančná podpora distribúcie európskych filmov za hranice krajiny ich vzniku. Každý rok sa vďaka pomoci z programu MEDIA sprístupní divákom v inej európskej krajine v priemere viac ako 400 filmov. V máji 2018 Komisia navrhla v budúcom dlhodobom rozpočte EÚ na roky 2021 – 2027 zvýšiť rozpočet programu o takmer 30 %.

V kontexte tohto projektu sa v rámci programu Kreatívna Európa MEDIA bude financovať aj obnova a digitalizácia filmového dedičstva. Cieľom je zabezpečiť, aby túto súčasť pestrej európskej kultúry mohli rozvíjať aj budúce generácie. Táto letná séria podujatí bola naplánovaná v rámci Európskeho roka kultúrneho dedičstva 2018 a vďaka stratégii Digital4Culture sa jej význam ešte viac prehĺbil.

Sezóna klasických filmov nasleduje po prvej iniciatíve Noc európskej kinematografie, počas ktorej sa uskutočnilo 50 bezplatných predstavení. Od 3. do 7. decembra 2018 mohlo 7200 divákov v celej EÚ vidieť 20 filmov, ktoré získali podporu v rámci programu MEDIA. Očakáva sa, že bezplatné premietania diel v rámci Sezóny klasických filmov pritiahne do sál 15 000 filmových fanúšikov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices