platba
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Väčšina slovenských firiem neočakáva bezhotovostnú spoločnosť

BRATISLAVA – Názory na to, či budeme o niekoľko rokov platiť bez použitia hotovosti sa rôznia. Kým napríklad tretina firiem v Bosne a Hercegovine a v Chorvátsku si myslí, že prejdú na bezhotovostné platby do dvoch rokov, na Slovensku je to inak. Rovnaký názor zdieľajú len dve percentá spoločností. Vyplýva to z tohtoročného európskeho platobného reportu, o ktorom informovala spoločnosť Intrum.

Slovenskí podnikatelia neveria, že v blízkej budúcnosti nastane bezhotovostná spoločnosť. Až 71 % tvrdí, že sa tak nikdy nestane. Na druhej strane len 12 % firiem si myslí, že sa tak stane počas piatich rokov. Severské krajiny skôr inklinujú k bezhotovostnej spoločnosti, kým východná Európa si viacej myslí, že sa tak nestane.

Prieskum odhalil istú závislosť medzi názormi respondentov, ktorí inklinujú k bezhotovostnej spoločnosti a nastávajúcou recesiou. Podľa spoločnosti Intrum sa zdá, akoby recesia a bezhotovostná spoločnosť išli ruka v ruke. Až na tri výnimky (Dánsko, Írsko a Srbsko) vo všetkých sledovaných krajinách platí, že o čo viac respondentov si myslí, že ich krajina už je v recesii alebo recesia u nich nastane počas dvoch rokov, o to viacej si ich aj myslí, že v ich krajine nastane bezhotovostná spoločnosť.

Spoločnosť Intrum zaujímal tiež názor respondentov, ako vnímajú následky bezhotovostnej spoločnosti v jednotlivých oblastiach ich podnikania. V priemere si polovica firiem myslí, že by to nemalo žiaden vplyv na ich podnikanie. Jedinou oblasťou, kde spoločnosť Intrum zaznamenala vysoké riziko, je oblasť kyber útokov. Viac ako polovica firiem si myslí, že by boli vystavené vyššiemu vplyvu kybernetických útokov.

Viac..  Népszava: Nikto v EÚ nemíňa menej ako čoraz chudobnejší Maďari

V Bosne a Hercegovine si až 67 % firiem myslí, že bezhotovostná spoločnosť by priniesla zníženie spotreby. A dokonca až 78 % si myslí, že by u nich prišli o zákazníkov. Naopak, severské krajiny si myslia, že by to nemalo žiaden resp. len minimálny vplyv na spotrebu zákazníkov. Prekvapením je podľa spoločnosti Intrum Nemecko. Takmer polovica nemeckých firiem, si myslí, že bezhotovostná spoločnosť by výrazne ovplyvnila spotrebu a priniesla by pokles konzumácie tovarov a služieb, 41 % vníma možnosť straty zákazníkov. Väčšina slovenských firiem si myslí, že by to na tieto oblasti vplyv nemalo.

Európsky platobný report vychádza z prieskumu, ktorý prebiehal paralelne v 29 európskych krajinách v období marec až apríl 2019. Intrum zozbieral do tohto reportu údaje od 11 856 spoločností naprieč celou Európou.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices