europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Aký bude rozpočet EÚ? V utorok bude prebiehať prvá schôdza v Štrasburgu

BRATISLAVA / Po eurovoľbách sa postupne formujú nové orgány Európskej únie a utorok čaká zvolených poslancov prvá plenárna schôdza v Štrasburgu. Keď sa vyriešia personálne otázky, politici sa okrem iného budú musieť zaoberať aj tvorbou rozpočtu na najbližšie roky.

Európska únia je bohaté a vyspelé spoločenstvo, kľúčové ale je, aby sa financie rozdelili čo najefektívnejšie a najzmysluplnejšie. Jedni hovoria, že treba významne podporiť vzdelávanie a vedu, iní chcú viac peňazí na budovanie dopravnej infraštruktúry, no a ďalší silno lobujú napríklad za poľnohospodárov.

„Pre mňa osobne je podstatné, aby v tom európskom rozpočte na nasledujúcich sedem rokov boli jasné priority a tie najväčšie výzvy, ktoré nás čakajú. Bezpečnosť, zvládanie migrácie, investície do vedy, technológií, digitálnej ekonomiky, aby aj v tomto bola EU globálny líder,“ tvrdí zvolený poslanec Európskeho parlamentu (za slovenskú stranu PS) Michal Šimečka.

Kľúčová je pre nás V4

Členské krajiny, najmä tie menšie, sa zvyknú spájať do blokov, aby ich pozícia pri rokovaniach bola silnejšia. Podľa diplomata Petra Weissa je pre nás kľúčová Vyšehradská štvorka. „My svoje vitálne záujmy, napríklad pri rozpočte alebo pri lokalizácii európskych fondov, sami nemôžeme presadiť. My potrebujeme výtlak tohto silného zoskupenia,“ hovorí slovenský veľvyslanec v ČR Peter Weiss.„My samozrejme spolupracujeme, máme rovnaké názory na vnútorný trh, na kohéziu, na rozpočet,“ myslí si český premiér Andrej Babiš.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Jeden z najvyššie postavených Slovákov v medzinárodných finančných inštitúciách Vazil Hudák upozorňuje, že EÚ musí svoje peniaze rozdeliť tak, aby pomohli zvýšeniu konkurencieschopnosti.„Európa je žiaľ pozadu za USA, za Čínou. Ak sa nezmobilizuje, ak nedokáže mať ekonomiku, ktorá dokáže konkurovať aj týmito veľkými hráčmi, tak, žiaľ, bude z nás také industriálne múzeum. A to nikto nechce,“ konštatuje podpredseda Európskej investičnej banky Vazil Hudák.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices