Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament začal deviate funkčné obdobie

Odchádzajúci predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani zahájil v utorok krátko po desiatej hodine ustanovujúcu schôdzu deviateho funkčného obdobia zákonodarného zboru EÚ.

Snemovňa by mala v stredu od 9.00 hod. hlasovať o novom predsedovi Európskeho parlamentu. Kandidátov môžu navrhnúť najneskôr do 22.00 hod. v utorok poslanecké kluby (politické skupiny) alebo aspoň jedna dvadsatina všetkých poslancov, teda 38 zákonodarcov. Na voľbu budú dozerať ôsmi overovatelia, ktorých dnes spomedzi poslancov vyžreboval v utorok ráno Antonio Tajani.

Zaujímavosti o novom EP

Európsky parlament sa v utorok v Štrasburgu zišiel po prvýkrát od priamych európskych volieb, ktoré sa v dňoch 23. – 26. mája konali v 28 členských štátoch EÚ a v ktorých odovzdalo hlas 51% voličov. Noví poslanci tvoria tentokrát až 61% snemovne, podiel poslankýň v pléne vzrástol v porovnaní s rokom 2014 o tri percentuálne body a dosiahol 40%.

Najmladšou poslankyňou je Kira Marie Peter-Hansen z Dánska (21 rokov), najstarším zákonodarcom je Silvio Berlusconi z Talianska (82 rokov).

Viac..  Europarlament prijal nové pravidlá transparentnosti pre politickú reklamu

V novom Európskom parlamente bude zatiaľ fungovať sedem poslaneckých klubov (politických skupín), v porovnaní s predchádzajúcim funkčným obdobím EP je to o jeden klub menej. Poslanci, ktorí nie sú súčasťou žiadnej politickej skupiny, sú označovaní ako nezaradení. Títo poslanci môžu v priebehu funkčného obdobia vstúpiť do niektorého z poslaneckých klubov za predpokladu, že ich daný klub prijme. Politické skupiny musia podľa Rokovacieho poriadku EP pozostávať minimálne z 25 poslancov, ktorí boli zvolení v aspoň štvrtine členských štátov (aktuálne teda zo siedmich krajín).

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices